Honda heeft diverse voorstellen voor terugkeer naar Formule 1

Verschillende teams uit de Formule 1 hebben de Japanse autofabrikant en motorenbouwer Honda benaderd over een toekomstig partnerschap. Dat hebben woordvoerders van Honda bevestigd, maar de Japanse constructeur zegt nog geen beslissing te hebben genomen over een mogelijke verdere activiteit in de competitie. 

Waarom is dit belangrijk?

Over drie jaar begint in de Formule 1 een nieuw tijdperk. Daarbij zullen de deelnemende teams gebruik moeten maken van een krachtbron die op duurzame brandstoffen beroep zal doen. Daarvoor zal een nieuwe generatie motoren moeten worden gebouwd. Onder meer Honda ziet hierin een aantal nieuwe mogelijkheden.

Red Bull Racing: Momenteel heeft Honda een contract voor de levering van motoren aan Red Bull Racing en diens zusterteam AlphaTauri, maar die overeenkomst zal over twee jaar worden stopgezet.

 • Red Bull heeft immers een eigen motorenbedrijf opgezet in zijn hoofdkwartier in de Britse stad Milton Keynes en kondigde recent een nieuwe samenwerking met de Amerikaanse constructeur Ford aan, die over drie jaar van start gaat.
 • Indien Honda ook de tweede helft van dit decennium als motorenleverancier in de Formule 1 actief wil blijven, zal dus naar een nieuwe partner moeten worden gezocht.
 • Honda is alvast een van de zes partijen – naast Alpine, Audi, Ferrari, Mercedes en Red Bull Ford – die zich heeft ingeschreven om tijdens de tweede helft van dit decennium motoren voor de Formule 1 te leveren.
  • “Nadien zijn we door meerdere teams uit de Formule 1 benaderd om motoren voor hun toekomstige racewagens te voorzien”, getuigde Koji Watanabe, president van Honda Racing Corporation.

Afwachtende houding: Koji Watanebe voegde eraan toe voorlopig af te wachten en uit te kijken in welke richting de Formule 1 de volgende jaren zal evolueren.

 • “Voorlopig hebben we over een eventuele terugkeer naar de Formule 1 nog geen concrete beslissing genomen”, verduidelijkte hij. “We denken echter wel dat een deelname aan de competitie Honda met technische ontwikkelingen zou kunnen helpen.”
  • Watanabe wierp nog op dat de toekomstige ontwikkelingen in de Formule 1 in lijn liggen met de eigen doelstellingen van Honda om de uitstoot van broeikasgassen te elimineren en naar elektrische mobiliteit over te schakelen.
  • “Daarom hebben we besloten ons als motorenfabrikant van de Formule 1 te registreren.” Als mogelijke partners worden onder meer Williams, McLaren of Aston Martin naar voor geschoven.
 • De volgende generatie wagens in de Formule 1 zal nog altijd door een motor met een inhoud van 1,6 liter en zes kleppen worden aangedreven, maar daarbij zal het elektrisch vermogen duidelijk worden opgevoerd en zal op 100 procent duurzame brandstoffen beroep worden gedaan. De sport wil eind dit decennium uitstootneutraal zijn.
Meer