Audi neemt minderheidsbelang in Zwitserse Sauber Group; nieuwe stap naar Formule 1

De Duitse autobouwer Audi heeft een minderheidsbelang verworven in de Zwitserse renstal Sauber. Die operatie moet er mee voor helpen zorgen dat Audi over drie jaar zijn opwachting in de Formule 1 kan maken. Terwijl Sauber zich in Formule 1 momenteel vooral in de tweede helft van de rangschikking ophoudt, moet de samenwerking met Audi ervoor zorgen dat het team in de hiërarchie kan stijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Audi kondigde in augustus vorig jaar zijn toekomstige deelname aan de Formule 1 aan. De instap is gepland op het ogenblik dat in de competitie nieuw reglementen, met het oog op een grotere duurzaamheid, worden geïntroduceerd. In oktober gaf Audi ook te kennen daarbij met de Sauber Group, die momenteel als Alfa Romeo Racing in de Formule 1 uitkomt, in zee te willen gaan.

Investering: Bij de aankondiging van de samenwerking was al gemeld dat Audi een aandeel in de Sauber Group zal kopen.

  • Sauber meldt nu dat Audi daadwerkelijk in zijn kapitaal is gestapt. Daarbij wordt gewag gemaakt van een belang van 25 procent. Er werd niet gemeld welke investering met deze operatie gepaard is gegaan.
  • In de fabriek van Sauber in de Zwitserse stad Hinwil, waar een ultramoderne windtunnel is gebouwd, zal het chassis voor de nieuwe racewagen van Audi worden ontwikkeld.
  • Audi zelf bouwt momenteel in de Duitse stad Neuberg een nieuwe infrastructuur voor de productie van de nieuwe motor die in de auto zal worden ingebouwd.
    • De site werd voordien gebruikt voor de ontwikkeling van de racewagens waarmee Audi aanzienlijke successen wist te behalen in uithoudingsraces zoals de 24 Uren van Le Mans.
    • Verwacht wordt dat de nieuwe installaties in het eerste kwartaal van volgend jaar in gebruik genomen zullen kunnen worden.

Dertig jaar actief: Op dat ogenblik zal Sauber opnieuw onder zijn eigen naam in de Formule 1 aan de start verschijnen.

  • De samenwerking met de Italiaanse autobouwer Alfa Romeo loopt immers op het einde van dit jaar af. Sauber zal vervolgens nog twee seizoen beroep kunnen doen op motoren van Ferrari.
  • Sauber maakte dertig jaar geleden voor de eerste keer in de Formule 1 zijn opwachting. In het begin van deze eeuw nam de Duitse BMW Group het team over. Nadien kreeg het team, opgericht door de Zwitserse ondernemer Peter Sauber, een aantal nieuwe eigenaars.
  • Over drie jaar moet in de Formule 1 beroep gedaan worden op motoren die uitsluitend door duurzame brandstoffen – zoals gewassen die niet voor voeding worden gebruikt of huishoudelijk afval – worden gevoed.

(lb)

Meer
Auto