Hogere rentes doen aantal aanvragen woonlening dalen naar laagste peil in tien jaar

Hogere rentes doen aantal aanvragen woonlening dalen naar laagste peil in tien jaar
immokantoor – (Photo by: Education Images/Universal Images Group via Getty Images)

In het derde kwartaal van dit jaar hebben de Belgen zo’n 43.500 woonleningen afgesloten, leren cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van de kredieten fors gestegen. Tegelijk scheren de vastgoedprijzen in ons land nog altijd hoge toppen.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB verhoogt de rentes om de inflatie naar beneden te krijgen. Dat beleid lijkt te werken, want de prijsstijgingen zijn minder fors dan een jaar geleden. Desalniettemin is de inflatie in de eurozone nog altijd een tweevoud van de doelstelling van de monetaire instelling.

In het nieuws: De Belgen hebben het voorbije kwartaal ongeveer 43.500 woonleningen afgesloten, voor een totaalbedrag van 7,2 miljard euro.

  • Dat aantal ligt bijna 29 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
  • Het totaalbedrag dat de banken hebben uitgeleend ligt 31 procent lager dan een jaar geleden.
    • Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning stabiliseerde in het derde trimester rond ongeveer 192.000 euro.
    • Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet bleef stabiel rond 211.000 euro.
    • Het gemiddelde bedrag van de kredieten voor aankoop en verbouwing daalde daarentegen verder naar iets meer dan 188.000 euro.

Stijgende rente en laag consumentenvertrouwen

Details: De banken sloten minder woonleningen af omdat de vraag is gedaald als gevolg van de stijgende rentes, hoge vastgoedprijzen en het afgenomen consumentenvertrouwen.

  • Herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, daalde het aantal kredietaanvragen in het derde kwartaal van dit jaar met ongeveer 15,5 procent (op jaarbasis) tot iets meer dan 63.500 kredietaanvragen. Dat is het laagste aantal van het voorbije decennium.
  • Het bedrag van de kredietaanvragen kwam uit op iets meer dan 11,5 miljard euro, wat 14,5 procent minder is dan een jaar geleden.
  • “De nog steeds stijgende rentevoeten en het lage consumentenvertrouwen in combinatie met de woningprijzen blijven drukken op de vraag, en leiden bijgevolg eveneens tot een daling van het aantal kredieten”, zo stelt Ivo Van Bulck, Secretaris-generaal van de BVK.
    • Volgens cijfers gepubliceerd door de Nationale Bank van België (NBB) kwamen de rentevoeten in augustus uit op gemiddeld 5,26 procent voor kredieten waarvan de rente jaarlijks wordt aangepast, en gemiddeld 3,40 procent voor kredieten met een initiële rentevaste periode van meer dan 10 jaar. 
    • Ondanks de stijgende rente zitten de Belgische vastgoedprijzen nog altijd (lichtjes) in de lift. In veel andere landen zwakken die net af. In Vlaanderen betaalden kopers in de eerste negen maanden van het jaar gemiddeld 355.941 euro voor een huis, leert de jongste Notarisbarometer. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2022 gaat het om een prijsstijging met 2,3 procent.
    • Tot slot blijkt uit gegevens van de NBB dat de indicator voor het Belgische consumentenvertrouwen in oktober op -5 stond. Dat is wel een forse verbetering in vergelijking met een jaar eerder. Toen stond die indicator op -27.

Vaste rente blijft populair

Opgemerkt: Ondanks de stijgende rente blijven de woonleningen met een vaste rentevoet immens populair.

  • 97 procent van de kredietnemers koos in het derde kwartaal voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar.
  • In slechts 0,2 procent van de gevallen werd geopteerd voor een krediet met een jaarlijks veranderlijke rentevoet.

Duiding: Waarom kiezen Belgen voor een vaste rente wanneer die zo fors is gestegen?

  • Kredietnemers lijken er dus van overtuigd dat de rente nog een tijdje hoge toppen zal scheren, of misschien zelfs verder kan oplopen. Met een vaste rente kunnen zij zich indekken tegen verdere rentestijgingen.
    • Indien de rente daalt, is het altijd mogelijk om een lening te herfinancieren. Daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Dat is niet het geval bij een variabele lening. Bij zo’n krediet wordt de rente gewijzigd op vaste intervallen die contractueel zijn vastgelegd, zoals jaarlijks.
  • Kredietnemers laten zich waarschijnlijk ook afschrikken door het prijskaartje van een variabele lening. De bovenstaande cijfers van de NBB tonen aan dat variabele leningen duurder zijn dan kredieten waarbij de rente voor (een langere periode of de volledige looptijd) wordt vastgeklikt.
    • Dat blijkt ook uit de rentebarometer van Immotheker. Voor een vast krediet met een looptijd van 25 jaar betaal je vandaag een rente van 3,84 procent. Bij een lening met dezelfde looptijd waarbij de rente jaarlijks wordt aangepast, stijgt het tarief tot 4,25 procent.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.