Key takeaways
- Het huidige netwerksysteem en de nationale prijsstructuur kunnen leiden tot hogere energierekeningen voor huishoudens vanwege de aanlegkosten van nieuwe elektriciteitsleidingen.
- Het gebrekkige Britse nationale tariefsysteem kent dezelfde waarde toe aan elektriciteit die in Schotland wordt geproduceerd als in Londen, ondanks de aanzienlijk hogere vraag in het laatstgenoemde land.
- Regionale prijsstelling kan worden geïmplementeerd om de elektriciteitsprijzen in gebieden met overvloedige windenergie te verlagen, terwijl de prijzen in regio’s met een grotere vraag worden opgedreven.
Het streven van Groot-Brittannië naar netto nul emissies kan onbedoeld leiden tot hogere energierekeningen voor huishoudens, tenzij het land zijn elektriciteitsnet grondig hervormt, waarschuwt Greg Jackson, CEO van Octopus Energy. Jackson bekritiseert de huidige regelgeving die ontwikkelaars stimuleert om wind- en zonneparken ver van stedelijke centra te bouwen, ondanks een gebrek aan adequate infrastructuur voor het transport van de opgewekte elektriciteit. Dit resulteert in de aanleg van dure nieuwe hoogspanningslijnen en dwingt windmolenparken om aanzienlijke bedragen te betalen voor het stilleggen van het net wanneer het overspoeld wordt met energie.
Hij schrijft deze problemen toe aan het gebrekkige Britse nationale tariefsysteem, dat een gelijke waarde toekent aan elektriciteit die in Schotland wordt geproduceerd in vergelijking met Londen, ondanks de aanzienlijk grotere vraag in het laatstgenoemde land. Jackson stelt dat dit een situatie creëert waarin overvloedige windenergie in Schotland ongebruikt blijft terwijl gascentrales in het zuiden tegen woekerkosten worden geactiveerd. Hij vergelijkt de huidige marktstructuur met “centrale planning uit de Sovjet-Unie” en benadrukt de noodzaak van een meer dynamische aanpak.
Regionaal prijsvoorstel
Jackson dringt er bij de minister van Energie, Ed Miliband, op aan om regionale prijsstelling in te voeren, een controversieel voorstel dat de elektriciteitsprijzen in gebieden met veel windenergie, zoals Schotland en het noorden van Engeland, aanzienlijk zou verlagen, terwijl de prijzen in regio’s met een grotere vraag, zoals Londen en het zuidoosten, zouden stijgen. Deze verschuiving zou volgens hem lokale energieopwekking stimuleren en een efficiënter systeem creëren.
Hoewel critici beweren dat regionale prijsstelling een “postcodeloterij” voor energiekosten zou creëren en geplande investeringen in windmolenparken zou verstoren, beweert Jackson dat het uiteindelijk gunstig zou zijn voor consumenten door de algemene energieprijzen te verlagen. Hij wijst op vergelijkbaar beleid in Scandinavische landen als bewijs van hun effectiviteit.
Reactie regering
De Britse regering erkent de gebreken van het huidige nationale tariefsysteem en heeft aangegeven bereid te zijn hervormingen door te voeren, mogelijk inclusief regionale prijsstelling, om ervoor te zorgen dat de markt de komende decennia levensvatbaar blijft. Een definitief besluit wordt deze zomer verwacht.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!