Hoger dan verwachte Amerikaanse inflatie brengt de Federal Reserve in een benarde situatie: renteverhoging met 100 basispunten is nu waarschijnlijk

Hoger dan verwachte Amerikaanse inflatie brengt de Federal Reserve in een benarde situatie: renteverhoging met 100 basispunten is nu waarschijnlijk
Jerome Powell – (Photo by Win McNamee/Getty Images)

De Amerikaanse inflatie kwam vorige maand uit op 9,1 procent. Dat is meer dan wat de economen hadden voorspeld. Daarmee neemt de druk op de Federal Reserve toe om de rente nog forser te verhogen. De markten sluiten een verhoging met 100 basispunten niet uit.

Onlangs herhaalde Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve zijn “onvoorwaardelijke” inzet om de stijgende prijzen te bestrijden, zelfs als dat betekent dat de grootste economie ter wereld afstevent op een recessie.

Het Amerikaanse inflatierapport voor juni kwam gisteren uit en het was slechter dan verwacht: de inflatie liep op tot 9,1 procent, het hoogste cijfer sinds 1981. Belangrijke kanttekening: de energie en grondstofprijzen zijn de afgelopen weken wel gedaald. De kans bestaat dus dat de inflatie deze maand aan kracht verliest.

Het basisscenario van de Fed was om de rente met 50 of 75 punten te verhogen, zoals de vorige keer. Maar beleggers verwachten nu, op basis van de opmerkingen van diverse centrale bankiers, een verhoging met 100 basispunten.

Niet dezelfde fouten maken

Analisten maken zich niet meteen zorgen om zo’n forse stijging. “We kunnen er net zo goed voor gaan”, zo vatten zij het samen in een reactie tegenover de Financial Times. Iedereen weet nu immers dat we pas aan het begin staan van een lang proces om de galopperende inflatie in te dammen. Dat is het probleem niet. Wat wel zorgwekkend is: kan de Federal Reserve haar geloofwaardigheid behouden? De toezichthouder heeft al meermaals de rente sneller moeten optrekken dan eerder aangegeven. Beleggers en analisten vragen zich dan ook af of de Fed niet achter de feiten aanholt.

“De fout die ze hebben gemaakt en waar ze misschien van hebben geleerd, is dat ze hun handen hebben gebonden en hebben gezegd dat ze de rente met niet meer dan 25, 50 of 75 basispunten zullen verhogen”, zei Diana Amoa, een beleggingsbeheerder bij het hefboomfonds Kirkoswald. “Als je inderdaad afhankelijk bent van [inflatie]gegevens, dan moet je de mogelijkheid openlaten om een andere richting uit te gaan. Op basis van de huidige gegevens kunnen we zeggen dat de strijd van de Fed tegen de hoge inflatie nog maar in een beginfase zit.”

Amerikaanse tienjaarsrente

Een renteverhoging van 100 basispunten zou echter uiterst agressief zijn en zou bovenop de verhoging van 75 basispunten in juni komen.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na de publicatie van het inflatierapport om vervolgens snel te zakken. De reden? “Een hogere inflatie betekent dat de Fed agressiever moet optreden. Een agressiever optreden van de Fed betekent dat de kans op een recessie groter wordt en een grotere kans op een recessie drijft de rente omlaag,” zegt Andrew Brenner, hoofd global fixed income bij National Alliance Securities, in een reactie tegenover CNBC.

En de ECB?

De bestuursleden van de Federal Reserve komen eind deze maand samen om het rentebeleid te bespreken. En wat doet de Europese Centrale Bank (ECB)? Die zal deze maand voor de eerste keer in elf jaar de rente optrekken. Het is afwachten of de toezichthouder zal gaan voor een verhoging met 25 of 50 basispunten. ECB-voorzitter Christine Lagarde heeft zich vooralsnog niet laten beïnvloeden door de beslissingen van Jerome Powell. Zij moet onder meer rekening houden met de economische situatie in de verschillende lidstaten van de eurozone. Een renteverhoging is bijvoorbeeld nefast voor landen die heel wat schulden torsen, met name Griekenland, Italië en Spanje.

Dat is dus een extra factor waar de ECB rekening moet mee houden: die moet ervoor zorgen dat ze alle 19 landen van de eurozone in hetzelfde schuitje houdt.

(ns/fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.