Waarom dragen vrouwen nog steeds hoge hakken?

Hoewel het de enige soort schoenen is die absoluut niemand comfortabel kan vinden zijn hoge hakken nu al eeuwenlang populair. Ze kennen dan ook een lange geschiedenis, van mannenschoeisel in de 10e eeuw over uniseks in de 17e eeuw tot exclusief vrouwelijk vandaag.

Van Lodewijk XIV”¦

Hakken zijn er echt enkel om de persoon die ze draagt mooier te maken. Ondanks het feit dat sommige merken er alles aan doen om ze iets comfortabeler te maken is comfort nooit de bedoeling van hakken geweest. Zoals de Franse paus van de hoge hiel Christian Louboutin ooit verklaarde:

Ik haat het concept ‘comfort’ in mijn creaties. Het is zoals een koppel dat zegt dat ze niet langer verliefd zijn, maar wel in een comfortabele relatie zitten.”?

De hoge hiel diende ook nooit om mee te wandelen, de bedoeling was net aan de buitenwereld te laten zien dat men iemand was die niet veel moest wandelen. Zo kwam het dat toen in de 10e eeuw de Perzische sjah zijn cavalerie uitstuurde naar verschillende Europese landen, de adel in deze landen onmiddellijk gecharmeerd was door de hoge hakken die deze ruiters droegen. In het begin enkel voorbestemd voor de mannelijke adel, werden hoge hielen in de 17de eeuw ook onder vrouwen populair. Lodewijk XIV vaardigde in die tijd een decreet uit dat enkel leden van het hof hakken mochten dragen, ook al omdat de hakken hem hielpen groter te lijken dan hij werkelijk was.

“¦ tot pin-ups en Sarkozy

Na de Franse Revolutie wilde niemand nog hakken dragen, ze waren het symbool geworden van de oppervlakkigheid en irrationaliteit van de Franse adel. Het is dankzij de opkomst van de fotografie en de pornografie in de 19e eeuw dat ze terug populair werden. Volgens Elizabeth Semmelhack, die een boek schreef over de geschiedenis van de hoge hielen, droegen pin-ups van bij het begin hoge hielen. Toen tijdens WOII soldaten deze foto’s met mekaar begonnen uit te wisselen werden de hakken al snel een symbool van vrouwelijke erotiek. Natuurlijk moesten deze pin-up modellen de hakken slechts gedurende enkele minuten dragen om te poseren voor de foto. Niemand beeldde zich toen in dat vrouwen op hakken zouden wandelen, uitgaan of gaan werken. En toch is dat wat er gebeurde, de hoge hiel werd een pijnlijk en provocatief onderdeel van de vrouwenmode. Mannen, zoals Nicolas Sarkozy bijvoorbeeld, nemen tegenwoordig genoegen met veel kleinere ’talonettes’ om iets groter te lijken dan ze zijn. [media-credit name=”FRANCOIS LO PRESTI / AFP” link=”FRANCOIS LO PRESTI / AFP” align=”aligncenter” width=”840″]nicolas_sarkozy_2.jpg[/media-credit]