Hoge elektriciteitsprijzen geven verkoop thuisbatterijen een boost

Door de stijgende energieprijzen installeren almaar meer gezinnen met zonnepanelen een thuisbatterij. Dit jaar zijn er al 30 keer meer batterijen geïnstalleerd dan in 2020.

Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller is het niet langer interessant om overtollige stroom op het elektriciteitsnet te plaatsen. Eigenaars van zonnepanelen zijn dan ook op zoek naar manieren om optimaal gebruik te maken van hun zonnepanelen. Een thuisbatterij is momenteel één van de beste opties om de overtollige energie te benutten. Dankzij zo’n batterij kan je die energie immers opslaan om op een later tijdstip te gebruiken, wanneer er bijvoorbeeld geen of weinig zon is.

30 keer meer

Uit cijfers van netbeheerder Fluvius en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) die VRT NWS opvroeg, blijkt nu dat de populariteit van de thuisbatterij dit jaar een enorme boost heeft gekregen. Dit jaar zijn er al ruim 11.000 thuisbatterijen geïnstalleerd. Dat zijn er 30 keer meer dan vorig jaar. Toen werden er in totaal 337 thuisbatterijen geïnstalleerd.

De afschaffing van de terugdraaiende teller heeft daar ongetwijfeld een rol bij gespeeld, maar er wordt ook verwezen naar de stijgende energieprijzen. Mensen willen vermijden dat ze te afhankelijk zijn van de prijsschommelingen bij de energieleveranciers.

Uitdoving vlaamse premie

Ook de geleidelijke uitdoving van de Vlaamse premie voor de aankoop van een batterij heeft een opwaarts effect op de verkoopcijfers. Wie dit jaar nog een batterij installeert krijgt een premie van maximaal 2.250 euro. Vanaf volgend jaar daalt de maximumpremie tot 1.725 euro. De premie kan weliswaar nooit meer bedragen dan 40 procent van de investeringskosten. De gemiddelde premie die nu wordt aangevraagd bedraagt 2.100 euro. Dat is zeker een welgekomen geschenk voor heel wat gezinnen. Een thuisbatterij kost namelijk minstens 5.000 euro. In totaal zijn er dit jaar al ongeveer 7.000 premies aangevraagd. Vanaf 2025 dooft de premie volledig uit.

Tot slot merkt VRT NWS op dat de thuisbatterijen ook zeer actief worden verkocht. Wie zich laat informeren om zonnepanelen te plaatsen, krijgt vaak een pakket aangeboden met daar ook meteen een thuisbatterij bij. Dat verlaagt de drempel om zo’n batterij aan te schaffen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.