Hoezo ontlezing? “TikTok doet GenZ weer boeken lezen”

Een opvallend statement van Standaard Boekhandel. Alle doemberichten over de ontlezing bij jongeren ten spijt, zegt de winkelketen dat boeken lezen bij de tieners en twintigers in de lift zit.

Opmerkelijk: Op basis van marktonderzoek door GfK, zegt Standaard Boekhandel dat lezen opnieuw in de lift zit in Vlaanderen met een marktgroei van 2 procent. Dat is ook te merken in de eigen verkoopcijfers. De winkelketen tekende enigszins verrassend de grootste groei op in de categorie ‘Young Adults’.

👉 “Lezen is dus terug in bij Generatie Z”, concludeert Standaard Boekhandel. “Dit is een wereldwijde trend, deels dankzij Covid waardoor lezen opnieuw populair werd, maar ook dankzij Booktok-kanalen op TikTok en Instagram.”

Een voorbeeld: Het boek They Both Die at the End werd via de hashtag #BookTok (inmiddels goed voor ruim 32 miljoen berichten) op TikTok zo populair, dat het een herwerkt wordt tot een Netflixserie.

Inspelen op de trend: Standaard Boekhandel kondigt een remodeling van de winkels aan om “de winkelbeleving te verbeteren”. Bij de make-over zal er bijzondere aandacht zijn voor de jongere generaties.

👉 “In verschillende winkels installeren we een lees- en speelhoek voor onze jongste bezoekers en krijgen de Young Adults nu ook hun eigen plek”, belooft CEO Veerle De Witte in een persbericht.