Hoezo inflatie? Fruit, pizza’s, smartphones en tv’s worden goedkoper

Het torenhoge inflatieritme in november – 5,64 procent tegenover een jaar eerder – heeft iedereen doen schrikken. Maar achter dat cijfer schuilen twee werkelijkheden. Terwijl de energieprijzen als een raket de hoogte inschieten, is voor de meeste andere producten (voorlopig) weinig aan de hand. Veel producten worden zelfs goedkoper.

Dat het algemene inflatiecijfer piekt, heeft zoals bekend alles te maken met de recordprijzen voor energie. Aardgas is zelfs ruim dubbel zo duur tegenover een jaar geleden.

En wat nog onheilspellender is: niet alleen zitten de energieprijzen in de lift tegenover een jaar geleden, maar ook tegenover een maand geleden. Het is vooral die evolutie maand-op-maand die economen in de gaten houden. Aardgas is ruim 24 procent duurder dan in oktober en elektriciteit ruim 12 procent.

Strijkijzer

Maar daaruit afleiden dat er veralgemeende prijsstijgingen aan de gang zijn, is vooralsnog een brug te ver, zo leren de cijfer van Belgostat. Een strijkijzer kost vandaag vrijwel evenveel als een jaar geleden, net als verse vis of chocolade. Volle melk is maar een fractie duurder dan toen.

Sommige voedingsproducten werden zelfs goedkoper. Vers fruit kost 4,8 procent minder dan een jaar eerder en ook een resem andere courante supermarktproducten – van mineraalwater en babyvoeding over gerookte vis tot pizza’s en quiches – laten geen prijsstijgingen, maar prijsdalingen zien tegenover november 2020.

Maar de allergrootste prijsdalingen zijn in de afdeling consumentenelektronica merkbaar. Smartphones zijn gemiddeld 6,5 procent goedkoper dan een jaar geleden en tv’s zelfs 10 procent.

Prijswijziging november 2021 tegenover november 2020

bron: Belgostat

Nauwelijks voedingsinflatie

Als we even geen rekening houden met energieproducten, ziet het inflatieplaatje er helemaal anders uit. De inflatie zou dan in november beperkt zijn tot 1,88 procent, wat een redelijk “normaal” inflatiecijfer zou zijn. De prijsstijgingen zijn nog kleiner in de categorie voeding, met een gemiddelde inflatie van slechts 0,47 procent tegen een jaar geleden.

Besluit: als de energiefactuur zwaar doorweegt in je gezinsbudget, dan ben je door de uit de pan rijzende gas- en stroomprijzen een pak koopkracht kwijt. Maar als dat niet het geval is, zal je de huidige “piekinflatie” veel minder voelen in de portemonnee.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.