Hoeveel moet u maandelijks sparen om 1 miljoen euro te hebben bij uw pensioen?

Stel dat je op je 65ste met pensioen wil gaan met een miljoen euro op je rekening. Hoeveel moet je daar dan maandelijks voor opzij zetten en hoe vroeg begin je dan best te sparen?

Hoe vroeger je begint, hoe minder je elke maand hoeft te sparen om als miljonair met pensioen te gaan, zoveel is duidelijk. Doch wat minder mensen lijken te weten, is het verschil dat tien jaar sparen of twee procentpunten per jaar meer rente op het einde van de rit kunnen betekenen. 

Als je op je twintigste begint met elke maand (tegen een jaarlijkse rente van zes procent) 361,04 euro opzij te zetten, heb je tegen je 65ste een miljoen euro bijeen gespaard.

Wacht je echter tot je dertigste, dan moet je elke maand 698,41 euro vrijmaken. Tegen je veertigste springt dat bedrag naar 1.435,83 euro en als je pas op je vijftigste begint, mag je je aan een maandelijkse aftrek van 3.421,46 euro verwachten.

Hoeveel je elke maand moet sparen hangt natuurlijk ook af van de jaarlijkse rente. De onderstaande bedragen zijn gebaseerd op een rente van zes procent. Doch met een rente van slechts twee procent moet je als jonge twintiger elke maand 1.141.40 euro opzij leggen om als miljonair met pensioen te kunnen gaan, terwijl je tegen een rente van tien procent per jaar amper 94,61 euro nodig hebt.

Aangezien je zelf de rente niet bepaalt, is de belangrijkste les dus: heb eerbied voor de kracht van samengestelde interest en begin zo vroeg mogelijk met sparen. (via Andy Kiersz @ Business Insider)

Meer