Hoeveel kost zo’n oorlog nu juist? Een vierde van Ruslands jaarlijkse begroting, zo blijkt

Hoeveel kost zo’n oorlog nu juist? Een vierde van Ruslands jaarlijkse begroting, zo blijkt
Vladimir Poetin – foto: Getty Images

De Oekraïense tak van de zakenwebsite Forbes becijferde dat Rusland al 82 miljard dollar betaalde voor de oorlog in Oekraïne. Omgerekend gaat het om een kwart van het jaarlijkse budget.

Een belangrijke nuance: de berekening omvat de directe kosten die de militaire operatie in Oekraïne met zich meebrengt. De gewone kosten om het defensieapparaat te doen draaien, of de verdere schade aan de economie (onder meer door sancties) wordt niet meegerekend.

Made with Flourish

In het nieuws: Dat een oorlog belastend is voor de schatkist van een staat mag niet verbazen. Toch is het niet enkel de oorlogsvoering die veel geld kost.

  • Materiaal neemt de grootste hap uit het budget:
    • 14,1 miljard dollar gaat naar raketten: Rusland schoot in totaal al meer dan 4.000 raketten af, met een gemiddelde waarde van drie miljoen dollar.
    • Daarnaast schoot Rusland al voor 6,6 miljard dollar aan artilleriegranaten af. Volgens verschillende schattingen worden dagelijks tussen 10.000 en 50.000 schoten afgevuurd, al daalt dat cijfer de laatste maanden.
    • Daarnaast kostte de munitie voor het leger tot nog toe 2,6 miljard dollar en werd al voor 1,6 miljard dollar aan brandstof opgebruikt. Voedsel en medicatie omvatten de kleinste hap uit de taart, met een totale kostprijs van 400 miljoen dollar.
  • Ook het verlies van materiaal kost Rusland bakken geld: zo’n 20,8 miljard dollar. In totaal verloor het al 278 vliegtuigen (gemiddelde kostprijs: 18 miljoen) en 261 helikopters, gemiddeld zo’n 10 miljoen waard. Het totale verlies bij de luchtmacht tikt zo al de 8 miljard dollar aan. Daarnaast verloor Rusland ongeveer evenveel tanks als het had gemobiliseerd in februari, 2.897 van de 3.300 stuks. Het lapt nu oude Sovjet-tanks op om te kunnen inzetten aan het front.
  • Vermeldenswaard is dat een deel van de verloren voertuigen niet werd vernield, maar geconfisqueerd door het Oekraïense leger. De totale waarde hiervan loopt op boven 2 miljard dollar.

Ook nog: Soldaten in dienst nemen kost geld. Soldaten laten sterven of creperen op het slagveld kost nog meer.

  • In totaal besteedde Rusland de afgelopen 9 maanden ook al 15,6 miljard dollar aan salarissen voor het leger. Elke soldaat wordt een maandloon van 200.000 roebel (of 3300 dollar) beloofd, plus extra’s. In werkelijkheid kost elke soldaat dagelijks 200 dollar.
  • De mobilisatie bleek óók erg prijzig: 300.000 Russen werden opgeroepen om te gaan vechten, de salarisdruk steeg met 1,8 miljard dollar per maand, tot 2,7 miljard. De waarde van de gebruikte munitie, voedsel en kledij steeg mee.
  • Dan is er nog de kwestie van de verliezen: voor iedere gesneuvelde soldaat beloofde Rusland de familie 7,4 miljoen roebels, of 110.000 dollar. In de zomer werd geschat dat Rusland zo maandelijks een miljard dollar moest uitbetalen. De afgelopen maanden leed Rusland zwaardere verliezen, het Oekraïens leger spreekt zelfs over 17.470 dode Russische soldaten in de periode tussen 24 oktober en 24 november. In die maand alleen moest Rusland zo 3,5 miljard dollar uitbetalen.
  • Ook de gewonde soldaten krijgen geld: zo’n 3 miljoen roebel, of 50.000 dollar, per man. Het aantal gewonde soldaten is ongeveer het dubbele van het aantal overleden. De kostprijs is dan ook niet te overzien.

Onderliggend: De oorlog kostte Rusland al bijzonder veel geld, en dan moet de dure periode nog komen: de winter, en volgend jaar.

  • In de lente waren de kosten nog enigszins aanvaardbaar: Rusland verdiende namelijk dagelijks één miljard dollar aan de export van gas en olie. Die inkomsten zijn de afgelopen maanden fors gezakt, onder meer omdat in Europa de gasvoorraden nagenoeg gevuld zijn. Ook werden de Nord Stream-pijplijnen naar Europa stilgelegd, en vanaf december gaat de Europese boycot van Russische olie van start.
  • Vergeleken met de lente, is de kost van de oorlog in de herfst bijna het dubbele. Elke maand kost het nu zo’n 10 miljard dollar aan de Russische staatskas.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.