Twitter heeft een week geleden het account van de Amerikaanse president Donald Trump van het platform gegooid. Maar was dat commercieel gezien wel een verstandige keuze van de socialenetwerksite?
De bestorming van het Capitool was de aanleiding voor de Twitterban van Trump. Twitter oordeelde dat het gevaarlijk was om Trump zijn platform te laten behouden. Enkele dagen na die ban heeft Jack Dorsey, de CEO van Twitter zijn beslissing om het account te verwijderen verdedigd. ‘We werden geconfronteerd met een buitengewone en onhoudbare situatie, die ons dwong al onze acties te richten op de openbare veiligheid’, zei hij.
Nefast voor de beurswaarde
Sinds de ban van het account met 88 miljoen volgers is de beurswaarde van het socialemediaplatform gevoelig geslonken. Twitter kondigde het nieuws in het weekend aan waardoor de gevolgen van die beslissing pas vanaf maandag voelbaar waren.
Een aandeel van Twitter was vrijdagavond 51,48 dollar waard. Maandagavond ging het aandeel 6 procent lager, nadat het eerder die dag even 12 procent in het rood noteerde. Die dag zag Twitter 2,5 miljard dollar van zijn beurswaarde in rook opgaan.
Dat verlies leunt dicht aan bij een voorspelling die een analist bij de beleggingsfirma Monness Crespi Hardt in 2017 maakte. Hij ging er toen vanuit dat Twitter 2 miljard euro van zijn beurswaarde zou verliezen moest Trump het platform achterwege te laten.
Intussen is de beurswaarde van de Twitter nog verder gedaald. Waar het bedrijf maandag nog 38,1 miljard dollar waard was, is dat vrijdagavond verder gedaald tot 35,9 miljard dollar. Dat is een daling van ruim 4 miljard dollar in vergelijking met de beurswaarde afgelopen vrijdagavond.
Geen reden tot paniek
Ondanks het plotse verlies op de beurzen is er volgens Mark Shmulik, analist bij AllianceBernstein, geen reden tot paniek. ‘Er is sprake van een overreactie’, klinkt het. ‘Het zou mij zelfs niet verbazen dat de Twitterban van Trump op lange termijn in het voordeel is van het platform.’
‘Twitter wordt nu niet langer gedomineerd door tweets van Trump of de reacties daarop. Dat kan ervoor zorgen dat adverteerders Twitter opnieuw zien als een veilige haven om advertenties op te plaatsen. Dat zou wel eens een opwaarts effect kunnen hebben op de advertentieprijzen’, luidt zijn redenering.
Gebruiksgemak
Volgens de analist vrezen beleggers dat veel gebruikers Twitter nu de rug zullen toekeren. Dat verklaart volgens hem de plotse daling van het aandeel. Recente cijfers tonen aan dat het platform 330 miljoen gebruikers telt die maandelijks actief zijn.
Sandra Matz, een professor aan de Columbia Business School, is ervan overtuigd dat het aandeel opnieuw zal opveren. Ze verwacht ook niet dat er nu massaal veel mensen Twitter gaan verlaten. ‘De rechtse aanhangers zijn nu misschien ontevreden over de beslissing van Twitter, maar ze zullen snel hun oude gewoontes oppikken en dus het platform blijven gebruiken’, verduidelijkt Matz in een interview met MarketWatch. ‘De sterke emotionele reactie weegt niet op tegen het gebruiksgemak van Twitter. Daardoor zullen velen het platform blijven gebruiken, ook al gaan ze niet akkoord met de beslissing van Twitter.’