Hoe zit het nu met de OCMW-steun voor Oekraïners?

Wie dacht dat de storm tussen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Sammy Mahdi (CD&V) nu was gaan liggen, is eraan voor de moeite. De N-VA-voorzitter haalde nog eens de sloophamer boven, zondag op VTM-nieuws.

 • Slechter kan je het niet doen”, zo stelde De Wever over de aanpak van Mahdi.
  • “Het was een foute beslissing om de oorlogsvluchtelingen automatisch een beschermd statuut te geven.”
  • “Zelfs de registratie krijgt hij niet geregeld. Staatssecretaris Mahdi probeert de verantwoordelijkheid van zich af te wassen.”
 • Mahdi schoot vanmorgen alweer terug. Hij greep een interview met de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) aan, die stelt in De Standaard dat het gebakkelei over de Oekraïners “nergens voor nodig is”. “De realiteit is dat er achter de schermen met Vlaanderen intens samengewerkt wordt en er geen verdeeldheid is. Maar dat past blijkbaar niet in de electorale strategie. Meer Cathy Berx, minder Machiavelli in de politiek graag”, zo sneerde hij naar De Wever.
 • “Klassiek, hij valt altijd de man aan. Maar dat zit al lang heel erg scheef tussen Mahdi en De Wever”, zo stelt een hoge Vivaldi-bron. Tegelijk signaleert men dat intern de zaak nog niet helemaal uitgeklaard is binnen de federale regering.
 • Vrijdag op het kernkabinet van Vivaldi besliste men om alvast de toelage die de gemeenten krijgen voor Oekraïners op te trekken, en 35 procent extra te geven, om alle bijkomende kosten te dekken. Minister van Sociale Zaken Karine Lalieux (PS) had dit al aangekondigd.
 • Volgens de liberalen blijft er toch een kader nodig voor de gemeenten, om richtlijnen te krijgen over wat ongeveer te tarieven zijn. “Er zit een gevaar in dat wij wel heel erg royaal gaan zijn bij sommige OCMW’s. Zeker ten opzichte van elders in Europa”, zo is binnen Open Vld te horen.
 • “Er zal een omzendbrief komen van de betrokken ministers, van Sociale Zaken met Lalieux, van Binnenlandse Zaken met Annelies Verlinden (CD&V), en voor Asiel en Migratie met Mahdi. Die is samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de VVSG, in de maak. Om een duidelijk kader te bepalen, om een benchmark te krijgen ten opzichte van Duitsland en Nederland, wordt gekeken naar die andere landen”, zo stelt Maggie De Block (Open Vld) vanmorgen.
 • Maar dat laatste wordt door Groen tegengesproken: “Dat is vrijdag toch niet zo op de kern beslist. Wel dat we moeten stroomlijnen, maar het is aan elk OCMW om een analyse te maken. En een vergelijking met andere landen gaan we niet doen: wij hebben onze eigen sociale rechten en die gelden voor iedereen.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20