Hoe zelfrijdende wagens in de toekomst wagenziekte kunnen oplossen

De Zweedse autofabrikant Volvo experimenteert met oplossingen om wagenziekte in zelfrijdende auto’s te voorkomen. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat het afspelen van specifieke geluiden een gunstig effect heeft.

Wie zelf een wagen bestuurt, heeft zelden last van misselijkheid. De prikkels die u krijgt via uw zintuigen komen namelijk overeen met wat u ziet op de weg. Zo weet u op voorhand wanneer er een bocht aankomt en kan uw brein hierop anticiperen. Als passagier achteraan in de wagen is dat niet het geval, waardoor misselijkheid kan optreden. Al helemaal wanneer u ook nog eens leest of scrolt op de smartphone tijdens het meerijden.

Maar wat dan met zelfrijdende auto’s? Aangezien u niet zelf hoeft te anticiperen op het verkeer, zou rijden met zo’n wagen ook voor wagenziekte kunnen zorgen. Onderzoekers bij Volvo werken daarom samen met videogamebedrijf Pole Position Production uit Stockholm aan een oplossing voor dit toekomstige probleem. Zij experimenteerden met het afspelen van specifieke geluiden in de wagen om de misselijkheid te doen afnemen.

Opgelet: naderende wandelaar

Voor het onderzoek maakten 140 testpersonen virtuele ritten met een VR-bril. Twintig proefpersonen deden een echte rijproef op een afgebakend stuk weg in Zweden, waarbij ze meereden met een bestuurder. Bij deze laatste proef moesten ze verplicht op een tablet lezen tijdens het rijden. Ondertussen werden verschillende soorten geluiden afgespeeld, van rustgevende soundscapes tot verkeersgeluiden die 1 à 2 seconden op voorhand anticiperen op een beweging die de wagen zal maken. Denk aan de voetstappen van een wandelaar, die een stop aankondigen. Of een nagebootst geluid van een motor die optrekt vooraleer er extra snelheid wordt gemaakt. Op die manier hebben de hersenen meer tijd om te kunnen anticiperen op een beweging die komt, klonk de hypothese.

De onderzoekers stellen vast dat alle testpersonen de reis comfortabeler vonden als er geluiden werden gebruikt. Ook het veiligheidsgevoel nam toe voor de passagiers van de zelfrijdende wagens, omdat de geluiden impliceren dat de elektrische wagen een bepaalde verkeerssituatie ruim op tijd inschat. Welk type geluid het beste effect had, is voer voor verder onderzoek, aldus de wetenschappers. Ze benadrukken dat het om een eerste kleinschalige experiment gaat dat nog verder wordt vervolgd.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.