Hoe weet je of iemand je achtervolgt en hoe raak je van zo’n achtervolger af?

Er zijn weinig dingen die meer angst aanjagen dan de gedachte door iemand te worden achtervolgd. LifeHacker heeft enkele tips om zeker te zijn of je daadwerkelijk gevolgd wordt en om veilig te ontkomen.Je hoeft geen spion te zijn om achtervolgd te worden. Privédetectives, boze exen, achterdochtige vrienden of familieleden, volslagen vreemden die je op de één of andere manier op de tenen hebt getrapt of stalkers kunnen je op elk moment schaduwen en verrassen.Wie door een professional wordt gevolgd, kom dat waarschijnlijk nooit te weten.

Volgende tips kunnen je wel helpen een amateurspion of privédetective te spotten

  • Wees je bewust van je omgeving. Je zou er van versteld staan hoeveel mensen er rondlopen zonder enig bewustzijn van wat zich rondom hen afspeelt. Kijk om je heen en noteer in gedachten welke mensen en auto’s je ziet.
  • Kijk niet achter je. Als je de hele tijd over je schouder kijkt, wordt ook je achtervolger achterdochtig. Die zal meer afstand houden of je voorlopig met rust laten en later terugkomen.
  • Zoek naar verdachte zaken. Auto’s of mensen die dezelfde weg blijven volgen als jij, maar daarbij lichtelijk andere routes nemen, zijn het meest verdacht.
  • Vertraag. Trage stappers en autobestuurders zijn moeilijk te volgen omdat het moeilijk is om in de buurt van zo iemand te blijven zonder opgemerkt te worden.

Eenmaal je zeker bent dat je gevolgd wordt, heb je een paar opties

  • Bel de politie. Als je vreest in gevaar te zijn is dit het eerste, het beste en vaak ook het enige wat je moet doen. Naar een politiekantoor wandelen of rijden is eveneens een goede zet.
  • Ga naar een drukbevolkte plaats. Ga een drukbezet restaurant of supermarkt binnen. De aanwezigheid van veel mensen zorgt voor veiligheid en geeft je de kans om je achtervolger onopgemerkt te observeren en details van zijn uiterlijk in je op te nemen.
  • Raak niet in paniek. Begin niet opeens sneller te rijden of een donkere steeg in te slaan. Een professionele achtervolger werkt met een team en zo’n team speel je niet zomaar kwijt. Als het een boze ex of agressieve autobestuurder is waar je bang voor bent, zorg er dan voor dat je jezelf niet vastrijdt in een doodlopende straat.
  • Verander je gedrag om je achtervolger in verwarring te brengen. Als die je gedrag kopiëert, ben je vrijwel zeker dat je echt wordt achtervolgd. Bovendien weet dan ook je achtervolger dat je onraad ruikt.
  • Verander regelmatig je gedragspatronen. Neem bijvoorbeeld niet elke dag dezelfde route naar huis. De bedoeling is om het onmogelijk te maken voor je achtervolger om exact te voorspellen waar je op elk moment van de dag zal zijn.