Hoe smartphones kunnen helpen om ons sterfterisico te voorspellen

Volgens een nieuwe studie van Amerikaanse onderzoekers, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Digital Health, kunnen smartphones ons helpen om ons overlijdensrisico met grote nauwkeurigheid te voorspellen.

Uit dat onderzoek blijkt dat smartphones over tal van gegevens beschikken die in combinatie met een algoritme de wetenschap kan helpen het overlijdensrisico van iemand te bepalen. Wetenschappers deden tot nu toe een beroep op verschillende apparaten om allerlei gegevens te verzamelen over onze gezondheid, zoals speciale fitnesstrackers of laboratoriumtests.

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois (Urbana Champaign) concluderen nu dat de reeks sensoren in de huidige smartphones – en niet noodzakelijkerwijs de duurste – dezelfde gegevens kunnen verzamelen, namelijk de loopintensiteit. Daarbij zou het voldoende zijn dat iemand slechts 6 minuten per dag loopt of wandelt. Die info gekoppeld aan demografische gegevens stelt het algoritme in staat om het risico op sterfte binnen 5 jaar te voorspellen.

Grootschalige screening

Volgens de onderzoekers kan een smartphone dan ook gebruikt worden als betrouwbaar instrument om later grootschalige screenings te doen. “Onze resultaten tonen aan dat passieve metingen met bewegingssensoren een vergelijkbare nauwkeurigheid kunnen bereiken als actieve metingen van de loopsnelheid en het -ritme,” aldus de auteurs. “Onze schaalbare methoden openen dan ook de weg naar nationale screening op gezondheidsrisico’s.”

Zo zou een mobiele toepassing met het algoritme voor mortaliteitsvoorspelling kunnen worden ontwikkeld. De bevolking moet dan gewoon hun gezondheidsinformatie invoeren en vervolgens 6 minuten per dag wandelen of lopen om hun sterfterisico over 5 jaar te berekenen.

Een grotere studie is gepland om de hypothese van de onderzoekers te bevestigen. De theorie van de onderzoekers is gebaseerd op tests in een laboratorium. Er moeten nog tests uitgevoerd worden in reële omstandigheden.

“Indien onze theorie wordt bevestigd, zou dat een belangrijke stap voorwaarts kunnen zijn in termen van gelijkheid op gezondheidsgebied”, aldus de onderzoekers, “Aangezien de bevolkingsgroepen die het grootste risico lopen op een slechte gezondheid vaak het minst bedeeld zijn.” Zoals we hierboven al hebben aangehaald, kunnen zelfs goedkopere smartphones ingezet worden om het overlijdensrisico te bepalen. Er zou dus niet langer nood zijn aan duur materiaal.

(ns/as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.