Hoe Rusland in het overkokend Turks-Zweeds kookpotje roert

Vorig weekend bereikten de relaties tussen Zweden en Turkije een nieuw dieptepunt, nadat Korans in brand werden gestoken bij anti-NAVO-protesten in de buurt van de Turkse ambassade in Stockholm. Nu blijkt dat Rusland ook in de pap te brokken had.

Waarom is dit belangrijk?

Op 5 juli tekenden Zweden en Finland een toetredingsprotocol om lid te worden van de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Om hun toetreding definitief te maken, moeten alle lidstaten akkoord gaan. Turkije ligt echter al maanden dwars, omdat vooral Zweden te los zou omspringen met organisaties die in Turkije als 'terroristisch' worden gezien. Keer op keer zoekt Turks president Erdogan een nieuwe stok om mee te slaan; een lidmaatschap lijkt ver weg.

De essentie: Vorig weekend vonden hevige protesten plaats in Zweden, voor de Turkse ambassade. De extreemrechtse betoger Rasmus Paludan stak een Koran in brand, wat tot een diplomatieke rel leidde.

  • Paludan staat bekend als een extreemrechtse hardliner. De Deen verbrandde al talloze Korans in zijn leven, en staat ook al enkele jaren onder constante politiebegeleiding. In eigen land is hij de leider van Stram Kurs, een extreemrechtse partij, dat letterlijk "Harde Lijn" betekent. Zijn voorn
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer