Hoe plannen de meest succesvolle mensen hun tijd?

We vragen het ons wel eens af als we een interview lezen met een toppoliticus of zakenman. Hoe krijgen ze het toch voor mekaar om op zoveel gedaan te krijgen? Het lijkt wel of sommige mensen over meer dan 24 uur beschikken in een dag. Het geheim is natuurlijk een goed tijdsmanagement.

Laura Vanderkam schreef hier een aantal boeken over, gebaseerd op interviews met CEO’s van grote multinationals en productiviteitsexperten. Hieronder lees je de belangrijkste tips die zij verzamelde:

  1. Hou een tijdslog bij

Om een goed inzicht te krijgen in je dagelijkse tijdsbesteding en hier eventueel veranderingen in aan te brengen moet je eerst exact bepalen hoe je je tijd nu spendeert. Hou daarom gedurende een aantal dagen een dagboek bij waarin je elk uur noteert wat je net gedaan hebt. Het zal je helpen bewuster met tijd om te gaan en je zal jezelf niet meer kunnen voorliegen over je werkelijke tijdsbesteding.

  1. Plan een week vooruit

Je kan het efficiëntste werken wanneer je echt een nauwkeurige planning bijhoudt van wat je de volgende week gaat doen. Takenlijstjes zijn nuttig maar we kunnen ze veel effectiever afwerken als we op voorhand bepalen hoeveel tijd we in elk van onze taken gaan investeren. Daarbij zou je je ook moeten afvragen welke taken je echt zelf moet afwerken en welke je eventueel beter kan uitbesteden. Zo doe je enkel dat waarin je zelf het beste bent.

  1. Ochtendrituelen zijn vooral nuttig voor zaken die niet echt moeten

Onze dag zit na het ontbijt meestal vol met taken die zonder uitstel moeten uitgevoerd worden. Maar als je een vroege vogel bent dan heb je ook voor het ontbijt nog wel wat tijd over die je kan besteden aan belangrijke zaken die je gedurende de dag zeker zou uitstellen. Het is bijvoorbeeld de uitgelezen tijd om even te sporten en zo iets aan je gezondheid te doen.

  1. Zelfs voor je vrije weekend maak je best een plan

Onze vrije tijd hoeft toch niet gepland te worden? Dat heb je mis. Vrije tijd is heel belangrijk om te ontspannen van een stresserende werkweek. Maar als je niet oppast verspeel je al die vrije tijd aan weinig opwindende bezigheden of aan klusjes die door de week zijn blijven liggen. Laura Vanderkam schrijft in haar laatste boek dat we, om het gevoel te krijgen dat ons weekend niet verloren was, minstens een 5-tal leuke activiteiten zouden moeten inplannen. Dat mogen heel eenvoudige zaken zijn zoals gaan joggen, iets gaan drinken met vrienden, een bezoekje aan je ouders brengen…

  1. Nooit meer de ‘zondagsblues’

Het meest gevreesde moment van de week is voor veel mensen niet maandagochtend maar zondagavond. Op dat moment bedenken we ons immers dat het vrije weekend weer gedaan is en dat de werkweek eraan komt. Om dat te vermijden kan je zorgen altijd een heel leuke activiteit in te plannen voor zondagavond. Zo heb je niet de kans om aan maandagochtend te denken voor je in je bed kruipt. 

Meer