Hoe Musk 22 miljard dollar aan aandelen dumpte, maar er nu nog steeds meer bezit dan een jaar geleden

Heeft Elon Musk een magische hoed waaruit hij aandelen tovert? Nee. De reden dat hij zoveel aandelen heeft verkocht, is dat hij er aan de andere kant voor een appel en een ei kon kopen. Hij kon dit doen op basis van opties die in 2012 zijn toegekend, maar waarover hij een kolossale belasting moet betalen. Dus na de verkoop van 15 miljoen aandelen en het weggeven van nog eens 5 miljoen, bezit hij er nu twee miljoen meer dan voorheen.

Vorig jaar verkocht Elon Musk voor bijna 16 miljard dollar aan aandelen, na zijn beroemde Twitter-poll over het al dan niet verkopen van 10% van zijn Tesla-aandelen (een belofte die hij min of meer is nagekomen, als je niet naar de andere kant van de balans kijkt). Maandag bleek ook dat hij in november meer dan vijf miljoen aandelen had weggeschonken (hoewel niet bekend is aan wie), die op dat moment bijna 6 miljard dollar waard waren. Tot zover de aandelen die hij kwijt is.

Opties

Hoe komt het dan dat hij nu meer aandelen bezit dan een jaar geleden? In de eerste plaats moet je kijken naar de motieven achter de verkoop van aandelen. Als hij zich tussen november en januari van al deze aandelen heeft ontdaan, was dat omdat hij in 2012 toegekende opties activeerde die hem recht gaven op 22,8 miljoen Tesla-aandelen tegen een bespottelijke prijs (6,24 dollar voor een waarde van meer dan 1.000 dollar op het moment van activering), en die in augustus 2022 verloren zouden gaan, meldt CNBC.

Maar door deze opties te activeren, moet hij belasting betalen over de waarde van de aandelen op het moment dat de optie wordt geactiveerd. Een exorbitante belastingaanslag staat hem dus binnenkort te wachten. En aangezien Elon Musk geen grote hoeveelheden geld in kas heeft (zijn rijkdom wordt bepaald door de waarde van de Tesla-aandelen die hij bezit), heeft hij aandelen verkocht om ervoor te zorgen dat hij genoeg geld heeft om zijn belastingen te betalen.

Totaal

Hij verkocht dus minder aandelen dan hij door de uitoefening van zijn opties ontving. Hij verkocht 15,7 miljoen aandelen (wat hem meer dan 16 miljard dollar opleverde) en gaf er 5 miljoen weg, terwijl hij aan de andere kant 22,8 miljoen aandelen in eigen zak stak. In totaal verwierf hij ongeveer twee miljoen aandelen, waardoor zijn totale deelneming op 172,6 miljoen aandelen komt. Dit maakt hem de grootste aandeelhouder van Tesla, met een belang van 17%.

Zijn fortuin is nu 227 miljard dollar waard, wat hem de rijkste man van de planeet maakt. Maar zijn fortuin zal nog verder groeien, dankzij een ander optiepakket dat in 2018 werd toegekend, op basis van de resultaten van Tesla. Als de onderneming al deze resultaten behaalt, en Musk volgt hetzelfde scenario als bij de opties van 2012, dan zou hij dit pakket in 2027-2028 moeten activeren.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20