Het gebruik van VPN’s (Virtual Private Networks) neemt wereldwijd toe naarmate mensen zich meer zorgen maken over hun online privacy en veiligheid. Naar schatting 1,6 miljard mensen maken er nu al gebruik van.
In het nieuws. De internetvrijheid neemt wereldwijd af. Landen als Rusland, Iran en China blokkeren toegang en censureren inhoud.
- Maar autoritaire landen zijn niet de enige die de controle over het internet aanscherpen. Een keerpunt kwam toen het Australische parlement de Telecommunications (Interception and Access) Amendment (Data Retention) Act in 2015 aannam.
- Die wet vereist dat internetproviders de internetbrowsegeschiedenis van klanten twee jaar bewaren. Een maatregel die volgens de regering voornamelijk bedoeld was om terrorisme te bestrijden. De wet wekte echter privacyzorgen op bij Australiërs.
- De groeiende populariteit van VPN’s, die mensen helpen om netwerkstoringen en censuur te vermijden, is een reactie op de toenemende inmenging van regeringen op het internet, schrijft Nikkei Asia.
- Uit onderzoek blijkt dat VPN-apps worden gebruikt in verschillende landen. Wel zijn de gebruikspercentages hoogst in delen van Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten, waaronder Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Maar snelle groei is ook zichtbaar in westerse landen, waaronder Nederland, Luxemburg en Duitsland.
- De wereldwijde VPN markt is gegroeid naar 44,6 miljard dollar in 2022, een stijging van 80% ten opzichte van 25,4 miljard in 2019, volgens Allied Market Research.
- De markt zal naar verwachting verder groeien tot 75,5 miljard in 2027, ondanks het feit dat de piek in de vraag naar VPN’s voor gebruik in thuiswerken tijdens de COVID-19-pandemie grotendeels voorbij is.
Overheden willen alles weten
Zoom in. Volgens een rapport uit 2022 van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House is de internetvrijheid wereldwijd 12 jaar op rij afgenomen.
- Van de 70 onderzochte landen was Rusland een van de landen waar de online vrijheid het meest achteruit is gegaan. Voornamelijk omdat het de toegang tot grote sociale media-platforms, waaronder Facebook en Instagram, in het land blokkeerde na de invasie in Oekraïne.
- Apple heeft naar verluidt VPN-apps uit zijn app store in China verwijderd. Waardoor mensenrechtenorganisaties het bedrijf beschuldigden van hulp aan de Chinese regering bij haar online censuurinspanningen.
- Grote techbedrijven bieden nu zelf eigen VPN-achtige diensten aan. Zo willen ze inspelen op de groeiende vraag naar online privacy tools.
- Naarmate overheidsinmenging en surveillance toeneemt, zal de vraag naar VPN’s en vergelijkbare privacy-beschermende technologieën onvermijdelijk blijven groeien.
Wat doet een Virtual Private Network?
Zoom out. VPN’s versleutelen data en verbergen het IP-adres, wat privacy en anonimiteit vergroot.
- Deze technologieën versleutelen de verzonden gegevens en verbergen het Internet Protocol of IP-adres van de gebruiker, een uniek ID-nummer dat aan elk apparaat wordt toegekend dat is verbonden met het internet. Encryptie maakt het moeilijk voor derden om te zien welke informatie heen en weer gaat over het netwerk.
- Veel mensen gebruiken VPN’s om regionale contentbeperkingen te omzeilen, hoewel dit soms in strijd is met gebruiksvoorwaarden.
- Nord Security, een VPN-provider met basis in Litouwen, had 10 jaar geleden zo’n 100.000 klanten; vandaag zijn er dat 10 miljoen over de hele wereld.