Hoe maak je zelf en goedkoop een schuimende handzeep?

 

Wanneer je een lege fles hebt waar vloeibare handzeep in heeft gezeten, dan kun je deze natuurlijk rechtstreeks in de afvalemmer laten belanden. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze fles een tweede leven te geven en deze te vullen met zelfgemaakte schuimende handzeep. Op het moment dat je zelfs een volle fles hebt met vloeibare zeep van 500 milliliter dan heb je voldoende basismateriaal om 100 flessen van vergelijkbare grootte mee te vullen met een schuimende handzeep die je zelf hebt gemaakt. 

Dit betekent niet alleen dat je minder afval gaat produceren, en dus een stuk milieuvriendelijker bezig bent, maar eveneens dat je geld gaat besparen. Op het moment dat je immers gewend bent om 3 euro per fles zeep te betalen, dan kun je op deze manier al snel een paar honderd euro besparen. Er wordt dus veel minder geld over de balk gesmeten, terwijl je hooguit 30 seconden bezig hoeft te zijn om een voorraad van deze zelfgemaakte schuimende handzeep te maken. Wanneer je dus op zoek bent naar een erg eenvoudige manier om geld te besparen, dan is je kans om het eens te proberen.

Wat kun je zelf schuimende handzeep maken?

Allereerst ga je op zoek naar de benodigde ingrediënten en andere hulpmiddelen om de schuimende handzeep mee te kunnen maken. Je dient de volgende zaken klaar te zetten:

  • Een lege zeepdispenser die over een pompje beschikt waardoor er uiteindelijk schuimende (hand)zeep kan ontstaan,
  • Vloeibare handzeep van je favoriete merk,
  • Water,
  • Een eetlepel of een maatlepel.

Zodra je alle benodigdheden bijeen hebt gezet, is de schuimende handzeep al snel gemaakt. Je gaat hiervoor als volgt te werk:

  • Je vult de lege dispenser voor ongeveer driekwart met schoon, warm water. Dit warme water is nodig om de zeep gemakkelijk gemengd te krijgen.
  • Schoen met behulp van de eetlepel, of maatlepel, de vloeibare handzeep in de zeephouder.
  • Nadat je het deksel dicht hebt geschroefd kun je de inhoud grondig gaan mengen door met de dispenser te gaan schudden. Je moet overigens krachtig blijven schudden totdat de zeep en water zich volledig hebben gemengd.
  • Je zelfgemaakte schuimende handzeep is direct te gebruiken. Wel moet je er rekening mee houden dat je doorgaans een paar keer dient te pompen voordat er een schuimende massa uit de dispenser tevoorschijn zal komen.

Variaties voor zelfgemaakte schuimende handzeep

Op het moment dat je overgevoelig bent voor bepaalde geur- en kleurstoffen of andere toevoegingen die in handzeep worden verwerkt, dan kun je zelf schuimende zeep van een ongeparfumeerde variant vloeibare zeep. Indien je toch een heerlijk geurende schuimende handzeep wilt hebben, dan kun je in plaats van synthetische aroma’s, ongeparfumeerde zeep en vervolgens essentiële oliën toevoegen. Je kunt zo een schuimende handzeep maken waar je een eigen combinatie van natuurlijke geuren toe hebt gevoegd.

Indien je zelfgemaakte schuimende handzeep wilt gaan gebruiken in de keuken, dan wil je uiteraard een variant voor handen hebben die ook vettigheid van je handen zal verwijderen. Om een dergelijke schuimende handzeep te maken, hoef je gelukkig alleen maar de vloeibare handzeep te vervangen voor een gelijke hoeveelheid afwasmiddel.

Sommige mensen hebben last van een droge huid op hun handen en zijn dan ook al snel geneigd om bij maken schuimende handzeep een beetje olijfolie toe te voegen. Uiteraard zou je op deze manier een hydraterend product kunnen maken, maar in het geval van zelfgemaakte schuimende handzeep zul je met een probleem te maken krijgen, te weten: de olijfolie zal zich niet met het water gaan mengen en waarschijnlijk zelf de pomp van je dispenser stuk maken. Om toch een hydraterende schuimende handzeep te kunnen maken, kun je dan ook beter vloeibare handzeep met vitamine E gaan gebruiken.

Je kunt zoals je ziet dit recept voor schuimende handzeep gemakkelijk aanpassen aan je persoonlijke wensen en behoeften. Zo is het bijvoorbeeld ook nog mogelijk om een antibacteriële handzeep, of een variant met minder chemische toevoegingen te gebruiken; maar eveneens een geparfumeerde, of juist ongeparfumeerde, handzeep te gebruiken. Een andere keuze die je zou kunnen maken als je zelf schuimende handzeep gaat maken, is of je een gekleurde- of transparante handzeep als basis wilt gaan gebruiken. Indien je daar de voorkeur aangeeft, is het zelfs mogelijk om een stuk zeep te laten smelten en op deze smeltzeep je schuimende handzeep te baseren.

Is zelfgemaakte schuimende handzeep wel effectief?

Een groot voordeel van schuimende handzeep is dat je geen geconcentreerde zeep nodig hebt om je handen effectief mee te reinigen. Zeep zorgt namelijk voor een stof die actief is aan de oppervlakte waardoor vuil en bacteriën van je handen zullen worden verwijderd. Voor dit doel heb je echter niet veel zeep nodig, zelfs niet als je je handen grondig wilt wassen. Het is namelijk de wrijvende beweging, die je maakt als je je handen wast, die de zeep op je handen laat schuimen en samen met het water dat over je handen heen spoelt, zal dit het grootste deel van het schoonmaakwerk uitvoeren.

Van dit gegeven kun je dan ook prima gebruikmaken, zeker als je de zorg hebt voor jonge kinderen die de vaak neiging hebben om helemaal los te gaan op momenten dat ze zeep gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is om je vloeibare zeepdispenser om te ruilen voor een zeepdispenser waar schuimende zeep uit wordt gepompt. Al snel zul je merken dat er veel minder wordt geknoeid als er handjes gewassen moeten worden.

Zeepdispensers voor schuimende handzeep

Zeepdispenser die bedoeld zijn voor schuinde hand zullen helaas ook geen eeuwig leven hebben. Op het moment dat jouw exemplaar niet meer naar behoren werkt, of zelfs helemaal de geest heeft gegeven, dan is het vandaag de dag erg eenvoudig om een nieuwe te vinden. Bij de aankoop hoef je overigens geen kostbaar exemplaar te kiezen: je kunt gewoon de meest voordelige pompflacon schuimende handzeep aanschaffen die je maar kunt vinden. Hiermee kun je vervolgens direct aan de slag door deze te vullen met je zelfgemaakte schuimende handzeep. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een lege zeepdispenser te kopen en deze te vullen met je zelfgemaakte schuimende handzeep. Deze speciale pompdispensers zijn overigens op steeds meer fysieke- en online winkels voor een paar euro’s aan te schaffen.

Meer