Daags nadat twee zwaargewichten (Rishi Sunak (Volksgezondheid) en Sajid Javid (Financiën)) hun ontslag indienden, wordt de Britse premier Johnson opnieuw geconfronteerd met nog eens 5 ontslagen. Steeds meer Tories vragen hun premier om op te stappen, maar Johnson lijkt onverzettelijk vast te houden aan de macht. Johnson kwam na Partygate opnieuw in moeilijkheden nadat Chris Pincher, een medewerker van de Britse premier, in opspraak kwam. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag. Iets wat Johnson al voor Pinchers benoeming zou geweten hebben.
De vijf ontslagen kwamen eerder op de dag: Kemi Badenoch en Neil O’Brien, beiden minister onder de (nog steeds zittende) Michael Gove voegden zich bij Alex Burghart, Lee Rowley en Julia Lopez. In een door de vijf ondertekende brief schrijven ze “dat het steeds duidelijker is geworden dat de regering niet kan functioneren gezien de kwesties die aan het licht zijn gekomen en de manier waarop daarmee is omgegaan”.
Sajid Javid hield eerder vandaag zijn ontslagrede in het Britse Lagerhuis. ”Je kunt de machine maar zo vaak uit- en weer aanzetten voor je beseft dat er iets fundamenteel mis is”, zei de nu ex-minister. De gevolgen van niets doen zijn volgens de ontslagnemende minister “een existentiële bedreiging voor de Conservatieve partij”. Javid voegde daar aan toe “zich grote zorgen te maken over hoe de volgende generatie de Conservatieve partij zal zien”
De ministers proberen, na de gebeurtenissen van de afgelopen uren, uit te zoeken of veel langer in Johnsons regering blijven een risico is voor hun eigen reputatie en persoonlijke integriteit. Ook lijken ze nu met elkaar te praten, na een behoorlijke chaos en periode waarin mensen alleen handelden.
“Johnson loog, bleef liegen en liet anderen voor hem liegen”
Moet de premier opstappen? De 4 mainstreamkranten (The Times/ Daily Mail/ Telegraph/ The Guardian) vinden van wel. Johnson zelf vindt van niet. Het Nederlandse shocklog GeenStijl vatte de situatie dinsdag duidelijk samen: “BoJo, die nooit echt bekendstond om zijn hartstochtelijke relatie met de waarheid, was al jaren op de hoogte van Pinchers gedrag, loog daarover, bleef liegen toen zijn leugens daarover uitkwamen, liet anderen voor hem liegen en kwam uiteindelijk met het leugenachtige excuus dat hij de klachten tegen Pincher vergeten was. Waar hebben we dat nog gehoord?“
Het Comité 1922
Omdat Johnson vorige maand nog een vertrouwensstemming overleefde, is zijn premierschap volgens het interne reglement van de Tories, theoretisch een vol jaar ‘untouchable’. Maar binnen de Tories groeit nu het idee om die regel aan te passen zodat een nieuwe vertrouwensstemming nog voor het zomerreces mogelijk zou worden.
Het Comité 1922 – dat de bevoegdheid heeft om de regel te veranderen – zou later vandaag nog bijeenkomen om te praten over het toestaan van een nieuwe motie van wantrouwen tegen Johnson. Het Comité 1922, formeel bekend als het Comité van de Conservatieve Particuliere Leden, is de parlementaire fractie van de Conservatieve Partij in het Lagerhuis van het Verenigd Koninkrijk.
Sinds dinsdagmorgen hebben nu in totaal 42 ministers en kabinetsmedewerkers van de regering Johnson ontslag genomen. Het gaat om aantallen die sinds 1932 niet meer zijn gezien.
Volgens een opiniepeiling van YouGov vindt 69% van de Britse kiezers dat Boris Johnson moet aftreden.
(jvdh)