“Ik kan niet langer naar eer en geweten blijven dienen in deze regering”: Britse ministers van Volksgezondheid en Financiën stappen op

De Britse ministers van Financiën en Volksgezondheid hebben vandaag beiden in een brief bekendgemaakt per direct op te stappen. De twee hebben aangegeven dat ze de premier niet meer kunnen steunen na maanden van schandalen, waaronder partygate en nu ook het wangedrag van Chris Pincher.

Rishi Sunak (Volksgezondheid) en Sajid Javid (Financiën) maakten vandaag bekend dat ze hun “vertrouwen in premier Boris Johnson hebben verloren”. 

“Het spijt me zeer dat ik u moet meedelen dat ik niet langer naar eer en geweten kan blijven dienen in deze regering,” zei Javid in zijn ontslagbrief. “Ik ben instinctief een teamspeler, maar het Britse volk verwacht terecht ook integriteit van zijn regering.”

Sunak zei: “Het publiek verwacht terecht dat de regering correct, bekwaam en serieus wordt geleid. Verder erken ik dat dit misschien wel mijn laatste ministeriële baan kan zijn geweest, maar ik geloof dat deze normen het waard zijn om voor te vechten en daarom dien ik mijn ontslag in”.

Seksueel gedrag

Premier Boris Johnson ligt andermaal onder vuur, omdat dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven over een wetgever die een hoge positie kreeg ondanks beschuldigingen van seksueel wangedrag. De Deputy Whip van de Conservatieve Partij, Chris Pincher, zou twee mannen in een privéclub seksueel hebben betast.

De Deputy Whip is verantwoordelijk voor het in de gaten houden van het gedrag van parlementsleden in het Britse Lagerhuis.

Gevraagd of het een fout was om Chris Pincher in de regering op te nemen, zei Johnson: “Het was een fout en ik bied hiervoor mijn verontschuldigingen aan. Achteraf gezien was het verkeerd om te doen.”

De verklaring van de regering is de afgelopen dagen meermaals aangepast. Aanvankelijk zou Johnson niet op de hoogte zijn geweest van de beschuldigingen toen hij Pincher in februari naar de functie van “Deputy Whip” promoveerde. Echter op maandag zei een woordvoerder dat Johnson wel degelijk op de hoogte was van beschuldigingen over seksueel wangedrag die “opgelost waren ofwel niet tot een formele klacht geleid hadden”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20