Hoe kun je goedkoop een ​​wasmachine reinigen?

Een heleboel mensen hebben zo nu en dan te maken met een wasmachine die er niet fris uitziet, en vaak nog minder fris ruikt. Niet echt vreemd, want een wasmachine is nu eenmaal geen apparaat dat zichzelf reinigt (al denken nog steeds een groot aantal gebruikers dat dit wel het geval is). Doordat een wasmachine zichzelf niet reinigt na elke keer dat je het hebt gebruikt, maar een vies apparaat inzetten om je kleding te wassen is echter weer een heel ander verhaal. Zo kunnen er in een wasmachine bijvoorbeeld allerlei verontreinigingen ontstaan als gevolg van het aankoeken van wasmiddelen en het gebruikt van hard water. Als gevolg van dit soort verontreinigingen in je wasmachine kunnen er zelfs vieze vlekken of strepen op je wasgoed ontstaan. Gelukkig hoeft het niet lang te duren om je ​​wasmachine schoon te maken en bovendien is er geen hogere wiskunde voor nodig om dit klusje te klaren. Hieronder leggen we je uit hoe het moet.

 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Benodigde tijd: 15 minuten effectieve voorbereidingstijd
 • Wat heb je nodig om je wasmachine schoon te maken
 • Azijn of citroensap
 • Allesreiniger
 • Poetsdoek
 • Een lege spuitfles (geen exemplaar waar andere chemicaliën of reinigingsmiddelen in hebben gezeten hiervoor hergebruiken).

Hoe kan elk deel van de wasmachine schoon worden gemaakt?

 • Buitenkant van de wasmachine: Smeer de buitenkant van uw wasmachine in met azijn of je favoriete allesreiniger. Azijn is echter de meest eenvoudige en goedkope keuze die bovendien natuurlijk is. Ook zorgt azijn ervoor dat een groot deel van het vuil, zoals vingerafdrukken, zal worden verwijderd. Citroensap zal voor dit doel eveneens prima dienst doen. Om met het reinigen van de buitenkant van je wasmachine te beginnen dien je wat azijn, of citroensap, in een schone spuitfles te schenken, de vloeistof op de machine te spuiten en het vuil er daarna af te vegen met een poetslap genieten. Tot slot veeg je je wasmachine weer droog. Uiteraard zul je ervoor moeten zorgen dat je elk deel van de machine schoon hebt geveegd, inclusief de knoppen waarmee je het bedient.
 • Wastrommel
  Om de wastrommel een grondige reinigingsbeurt te geven, giet je twee kopjes azijn, of citroensap, direct in de trommel. Vervolgens laat je de wasmachine een volledige lang wasprogramma draaien waarbij je temperatuur zo hoog mogelijk instelt en een voorwasmiddel gebruikt. Op die manier weet je namelijk zeker dat alle geuren, vieze vlekken en aangekoekt vuil verwijderd zal worden. Op het moment dat je hard water gebruikt, dan zal het zuur in de azijn, of het citroensap, eveneens helpen om kalkafzetting weg te poetsen.
 • Wasmachinedeksel of -deur
  De rand rondom het wasmachinedeksel of –deur wrijf je in met azijn al het aangekoekte vuil, stof en kalkresten te verwijderen. Voor het wegpoetsen van hardnekkig vuil kun je hierbij wellicht gebruikmaken van een oude tandenborstel of andere kleine borstel. Op die manier kun je immers ook in alle kleine hoekjes en gaatjes komen en optimaal je machine schoonmaken.
 • Rubberen deurafdichtingsring
  Indien je een zogenaamde voorlader gebruikt, dan kun je de rubberen afdichtingsring van de deur schoonmaken door de bovenkant van deze ring voorzichtig een beetje naar voren te trekken en eventuele schimmels wegpoetsen. Om de afdichtingsring van de wasmachinedeur grondig schoon te kunnen maken, kun je azijn gebruiken. Ook bij het reinigen van dit deel van de wasmachine kan een oude tandenborstel weer goed van pas komen.
 • Voorwasmiddel- en wasverzachterverdeler
  Om dit deel van de wasmachine goed schoon te kunnen maken, dien je eerst voorzichtig het volledige verdeelbakje te verwijderen en dit schoon te maken in bijvoorbeeld een wasbak of gootsteen. Vervolgens droog je het bakje zorgvuldig af en bevestigt het weer in de wasmachine. Nadat je het verdeelbakje uit de wasmachine hebt gehaald, kun je van de gelegenheden prima gebruikmaken om de opening met een oude tandenborstel en een beetje azijn volledig schoon te boenen.

Tips voor het reinigen en het onderhouden van je wasmachine

 • Om verontreinigingen te voorkomen, dien je het deksel, of de deur, van je wasmachine tussen de verschillende wasbeurten door open te laten staan zodat de machine de kans krijgt om te drogen. Dit is echter misschien niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld op momenten dat je de zorg en de verantwoordelijkheid hebt voor één of meerdere kleine kinderen of huisdieren. 
 • Commerciële wasverzachter zorgen voor de opbouw vuil in je wasmachine. Om die reden kun je beter azijn gebruiken als natuurlijk (en wasmachine)vriendelijk alternatief. Op het moment dat je deze overstap hebt gemaakt, dan zal de binnenkant van je wasmachine aanzienlijk minder vaak gereinigd te hoeven worden (en in sommige gevallen zal het schoonmaken van dit deel van de machine zelfs helemaal achterwege kunnen blijven).
 • Op het moment dat je je wasmachine, of de wasmachineafvoerslang, aan het reinigen bent dan dien je ervoor te zorgen dat deze altijd stevig op hun plaats blijven en nagaan of ze nog wel in goede staat verkeren. Dit soort slangen moet je namelijk om de paar jaar vervangen om eventuele lekkage, en de eventueel daaruit voortvloeiende schades, te kunnen voorkomen. Een wasmachineslang die losraakt of stuk gaat, zal immers vaak een heleboel kosten met zich meebrengen, terwijl je door een paar euro’s uit te geven je jezelf (en eventuele onderburen) een hoop ellende, maar soms ook veel geld en extra werk, kunt besparen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20