Hoe kan je de renovatie van een woning zo goedkoop mogelijk financieren?

Hoe kan je de renovatie van een woning zo goedkoop mogelijk financieren?
Renovatie – Getty Images

Uit een analyse van Embuild, de koepelorganisatie van bouwbedrijven, blijkt dat het aantal renovatieprojecten in ons land daalt. Mensen laten zich onder meer afschrikken door het prijskaartje van een verbouwing. Nochtans bestaan er voldoende financieringsoplossingen om een verbouwing te bekostigen.

In het nieuws: Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nam het aantal vergunde woningrenovaties in ons land met 4 procent af, leert een analyse van Embuild.

  • Volgens de koepelorganisatie wordt er minder gerenoveerd door de opgelopen kosten. Er wordt onder meer verwezen naar de hogere rentes de afgelopen jaren. Die zijn de lucht ingeschoten door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
  • Intussen heeft de monetaire instelling het geweer van schouder veranderd. Ze heeft dit jaar de rente al met 75 basispunten verlaagd, waardoor het prijskaartje van een krediet is afgezwakt. Embuild verwacht dat woningeigenaars daardoor weer vlotter een krediet zullen afsluiten.

Meerdere opties om renovatie te bekostigen

Duiding: Welke leningen kan je gebruiken om een verbouwing van een woning te financieren?

  • Allereerst heb je de renovatielening. Dat is een consumentenkrediet op maat van verbouwers. Het tarief dat je krijgt, is afhankelijk van de looptijd en bedrag. Er is doorgaans weinig tot geen onderhandelingsmarge.
    • De vergelijking van Spaargids.be leert dat wie 10.000 euro leent en de terugbetaling spreidt over 42 maanden bij drie van de vier grootbanken (KBC, BNP Paribas Fortis en Belfius) een rente van 3,99 procent betaalt.
    • ING is binnen dit segment de goedkoopste speler. De bank rekent een rente van 3,74 procent aan voor kredietnemers met een laag risicoprofiel. Dat tarief stijgt weliswaar tot 4,74 procent voor klanten met een hoog risicoprofiel.
  • Wanneer je je woning duurzamer wilt maken, kan je ook een groene lening afsluiten. Zo’n krediet is goedkoper dan een gewone renovatielening.
    • Wederom gaan we uit van een lening van 10.000 euro met een looptijd van 42 maanden. BNP Paribas Fortis is met een rente van 3,89 procent de duurste grootbank binnen dit segment. Bij Belfius en KBC betaal je een rente van 3,59 procent. ING is de goedkoopste grootbank (3,52% voor kredietnemers met een laag risicoprofiel), maar moet wel nipt de duimen leggen voor Crelan (3,49%).
    • De kredietverstrekkers koppelen uiteenlopende voorwaarden aan de energiezuinige leningen. Zo moet je kunnen aantonen dat je de lening effectief gebruikt om duurzaam te renoveren. Bij de vier grootbanken moet je 50 procent van het kapitaal gebruiken om duurzame investeringen te bekostigen. Sommige banken leggen nog strengere eisen op. Beobank eist bijvoorbeeld dat 70 procent van het geleende kapitaal gebruikt wordt om de woning groener te maken.
    • Bij sommige financiële instellingen kan je een groene lening afsluiten voor andere doeleinden. Bij Belfius is het bijvoorbeeld mogelijk om zo’n krediet te gebruiken om je woning te beveiligen tegen diefstal en brand. Denk aan de installatie van beveiligingssystemen voor deuren en ramen.
  • Je kunt ook een verbouwing bekostigen met een hypothecair krediet.
    • Bij de aanvraag van een woonlening kun je aangeven dat je van plan bent een grote renovatie te doen. Je zult dan aan de kredietgever moeten melden hoeveel geld je wilt lenen voor die renovatie. Een woonkrediet stelt je in staat om een groter bedrag te lenen dan bij een (groene) renovatielening. Je kunt de terugbetaling ook spreiden over een langere periode. Maar je moet wel rekening houden met enkele extra kosten, waaronder de notaris- en dossierkosten.
    • Als je al een woonlening hebt lopen, kan je onder bepaalde voorwaarden een deel van het al afbetaalde bedrag opnieuw lenen. Dat geld kan gebruikt worden om de renovatie te betalen. Je leent dan aan de huidige rentevoet en niet aan de rentevoet van het oorspronkelijke hypothecair krediet. In dit geval betaal je ook dossierkosten.

Financieringsoplossingen aangeboden door de overheid

Duiding (2): Het is ook mogelijk om met de hulp van de overheid je woning te renoveren.

  • Sommige mensen komen in aanmerking voor een Mijn VerbouwLening. Dat is een lening van de Vlaamse overheid waarbij je tot 60.000 euro kunt lenen voor de financiering van een renovatie die focust op de woningkwaliteit en op de energieprestatie. De afbetalingstermijn bedraagt maximaal 25 jaar.
    • Alleenstaanden (zonder kinderen) mogen bijvoorbeeld niet meer verdienen dan 51.990 euro per jaar (in 2024).
    • Mijn Verbouwlening kan je bovendien combineren met een lopende hypothecaire lening, voor zover er voldoende terugbetalingscapaciteit blijft.
    • Het prijskaartje bedraagt 2,75 procent. Dat is een korting van 3 procentpunten op de wettelijke rentevoet
  • Enkel dit jaar krijg je in Vlaanderen nog renovatielening met rentesubsidie als je je ertoe verbindt een woning met een slecht energielabel binnen de vijf jaar energetisch te renoveren.
    • Afhankelijk van jouw situatie en van hoe ingrijpend je renoveert, kan je maximaal 60.000 euro lenen met een rentekorting van 2 tot 3,5 procentpunten. Soms is zelfs een negatieve rente mogelijk.
    • De renovatielening moet samen worden aangevraagd met het woonkrediet en kan maximaal 20 jaar lopen. De looptijd mag ook niet langer zijn dan de looptijd van uw hoofdkrediet.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.