- Kan Veerle Heeren aanblijven als burgemeester in Sint-Truiden? De manier waarop deze voormalige minister van Welzijn in de Vlaamse regering zichzelf in de nesten heeft gewerkt, is toch behoorlijk spectaculair. Liegen, in de hoop dat de storm dan gaat liggen, is nooit de beste politiek-communicatieve strategie.
- Maandenlang al schermt Heeren met het belachelijke argument van het ‘medisch geheim’ om haar bijzonder kwalijk optreden met coronavaccins te verdoezelen. Nochtans zoemt het in haar thuisstad al weken over de burgemeester, die een hele tros familie, vrienden, buren en zelfs haar kapster bij de vaccinaties een voorkeursbehandeling gaf.
- In maart, toen nog enkel 85-jarigen werden ingeënt, kwam ze zelf op de lijst, net als haar zus en haar zoon. Ook anderen uit haar intieme kring verschijnen veel vroeger dan normaal op de lijsten, die via een lokale onderzoeksjournalist lekten. Dat de vaccinaties ook in de ochtend plaatsvonden, wijst erop dat het helemaal niet om ‘overschotjes’ ging. Bovendien ontkent het vaccinatiecentrum zelf ook de vaccins te hebben ‘aangeboden’ aan Heeren, zoals die beweerde.
- Onder druk van de eigen partij, met name voorzitter Joachim Coens (CD&V) en Wouter Beke (CD&V), de Limburgse kopman en minister van Welzijn, kwam Heeren gisteren dan met bijzonder flauwe communicatie. Ze ging niet diep door het stof, ze bood geen omstandige toelichting en bijpassende excuses aan, maar sprak van een ‘inschattingsfout’ en weigerde bot elke bijkomende vraag. ‘Niet relevant’, orakelde ze telkens maar op kritische opmerkingen.
- Nochtans is haar optreden bijzonder laakbaar: tussen de periode van maart en vandaag stierven opnieuw honderden mensen, vooral in de zwakkere doelgroepen van de ouderen, aan de gevolgen van een coronabesmetting, die ze door een sneller vaccin hadden kunnen vermijden. Niet zomaar een ‘inschattingsfout’ dus, als er effectief vaccinfraude is gepleegd.
- In de media is de druk op Heeren en CD&V groot. Zo onderstreept VRT-coryfee Ivan De Vadder dat Heeren ‘geen moreel gezag meer heeft om aan te blijven als burgemeester’ en is onder meer in De Tijd en Het Laatste Nieuws het commentaar even vernietigend. En uiteraard is er het almachtige Belang van Limburg, dat zich ook tegen Heeren lijkt gekeerd te hebben.
- Maar CD&V zelf nam al de bocht, in een move Pontius Pilatus waardig: ‘Het is nu aan de lokale gemeenteraad om te oordelen’, zo stelde Coens. De waarheid is dat CD&V niet bijzonder veel greep heeft, als puntje bij paaltje komt, op de lokale sterke figuren. De autonomie van sterke burgemeesters is er behoorlijk groot.
Meer
Politiek