Hoe groot is de kans dat de Europese Centrale Bank deze zomer de rente met 50 basispunten zal verhogen?

Het is zo goed als zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) in juli de rente zal verhogen. Vraag is in welke mate de toezichthouder de rente zal opkrikken. Treedt die in de voetsporen van de Federal Reserve en gaat de centrale bank dus voor een verhoging van 50 basispunten? Of gaat de voorkeur uit naar een geleidelijke verhoging? De meningen binnen de ECB lopen uiteen.

De economen reageerden verrast op het jongste Europese inflatiecijfer. Die bedroeg in mei namelijk 8,1 procent, terwijl zij een inflatie van 7,8 procent hadden voorspeld. Net zoals de voorgaande maanden liggen de opgelopen energieprijzen aan de basis van de gestegen levensduurte. Al sijpelen de prijsstijgingen ook meer en meer door naar andere producten, zoals voeding.

Verhoging met 50 basispunten wint aan populariteit

Met een inflatie op recordhoogte neemt de druk op de ECB toe om aan de handrem te trekken. Naar alle waarschijnlijkheid volgt er een eerste renteverhoging in juli. Het is nu in spanning afwachten hoe hard Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, aan de handrem zal trekken. Verschillende bestuursleden opperen dat een verhoging van 50 basispunten wel eens noodzakelijk kan zijn. Daarmee zou de toezichthouder in de voetsporen treden van zijn Amerikaanse evenknie. Ook de Bank of England heeft intussen al meermaals de rente opgetrokken.

Klaas Knot, gouverneur van de Nederlandsche Bank (DNB), bond in mei de kat de bel aan. Hij zei toen in het Nederlandse tv-programma ‘College Tour’ dat de ECB een verhoging met 50 basispunten moet overwegen als de inflatie hoge toppen blijft scheren. Volgens hem zijn de ontwikkelingen rond de inflatie buitengewoon zorgelijk en is het daarom hoog tijd voor maatregelen.

Nu blijkt ook Robert Holzmann, voorzitter van de Oesterreichische Nationalbank (Oostenrijkse Nationale Bank), voorstander te zijn van een renteverhoging met 50 basispunten. “Zo’n verhoging zou een duidelijk signaal zijn dat de ECB de inflatie ernstig bestrijdt”, klinkt het.

Juli of september

Volgens Deutsche Bank kunnen we zeker niet uitsluiten dat er zo’n drastische aanpassing aan de horizon lonkt. “Volgens ons blijft de ECB de inflatie onderschatten en wij verwachten dat de steun voor een verhoging met 50 basispunten zal toenemen naarmate de zomer vordert”, schreef econoom Mark Wall in een analyse dinsdag.

In een vorige basisscenario gingen de economen van Deutsche Bank uit van twee verhogingen met 25 basispunten in juli en september, maar de prognose is nu dat de bestuursleden van de Europese toezichthouder tijdens één van de twee vergaderingen zullen kiezen voor een verhoging met 50 basispunten. Ook ING-econoom Carsten Brzeski sluit zo’n verhoging niet uit. “Een renteverhoging in juli is niet langer onzeker, de enige onzekerheid is of het 25 of 50 basispunten zullen zijn”, schreef hij onlangs.

“Ordelijke renteverhogingen”

Al zijn niet alle Europese voorzitters voorstander van een versnelde renteverhoging. Ignazio Visco, voorzitter van de Banca d’Italia (de Italiaanse centrale bank), zei dinsdag dat de renteverhogingen “ordelijk” moeten verlopen om de integriteit van de eurozone niet in gevaar te brengen. Hij verwees daarbij naar de onzekere economische vooruitzichten.

Ook Lagarde heeft al meermaals aangegeven dat ze voorstander is van een geleidelijke verhoging van de rente. Zo zei ze onlangs nog in een interview met ‘College Tour’ dat een verhoging met 50 basispunten momenteel niet op tafel ligt. “De ECB wil niet volop aan de handrem trekken van een auto die in beweging is. Haar doel is om de voet voorzichtig van het gaspedaal te halen … om zo de inflatie te temperen”, klonk het.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20