Hoe ‘greenflation’ een gat brandt in uw portemonnee

Greenflation is inflatie veroorzaakt door de transitie naar groene energie. Het fenomeen dreigt het leven onvermijdelijk duurder te maken.

Waarom is dit belangrijk?

De energiecrisis was een hot topic in 2022. De oorlog in Oekraïne toonde hoe pijnlijk afhankelijk Europa nog is van fossiele brandstoffen. Maar de overgang naar groene stroom is niet kosteloos.

De essentie: Greenflation is een porte-manteau van de woorden green en inflatie. Het wijst op een algemene stijging van de prijzen ten gevolge van duurdere, groene energie.

  • De overgang naar groene energie zet het hele stroomlandschap op losse schroeven. Er is nood aan volledig nieuwe infrastructuur, zonder dat het licht uitgaat in die periode.
  • Dit zorgt voor veel volatiliteit. Onzekerheid over de prijzen kan leiden tot een overwaardering ervan. Denk terug aan België (en de rest van Europa) dat in augustus in paniek zijn gasvoorraad stevig aanvulde op het moment dat de prijs een piek bereikte.
  • De financiële markt heeft als groot voordeel dat geld in een vrije economie gekanaliseerd wordt naar beloftevolle sectoren en bedrijven. Doordat overheden komaf willen maken met fossiele brandstoffen, trekken investeerders weg uit de oliesector om hun rendement te zoeken bij groene energiebedrijven.

De prijsstijging

  • Om de hele planeet op groene stroom te laten draaien, moeten we de capaciteit ervan opschroeven. Zo’n 30 procent van de verbruikte stroom ter wereld is hernieuwbaar. Om dat op te trekken naar 100 zijn heel wat grondstoffen nodig. Lithium, aluminium, koper, kobalt en nikkel zijn essentieel voor groene stroom.
  • De vraag naar deze grondstoffen zal recht evenredig stijgen met de productie van groene energie. Tenzij het aanbod meestijgt of er revolutionaire technologische ontwikkelen gebeuren, zullen we een stijging van deze grondstofprijzen zien. 
  • De prijs van lithium ligt sinds 2020 vijf keer hoger, de prijs voor aluminium is sindsdien verdubbeld.

Conclusie

  • Indien we fossiele brandstoffen in het verleden willen laten, zal dat gevolgen hebben voor onze portemonnee. We mogen ons bijna zeker verwachten aan hoge energieprijzen tijdens de uitrol van een volledig groen energienet.
  • Extra investeringen in groene energie kunnen wel voor nieuwe technologieën zorgen, die de prijs dan weer zou kunnen drukken.

(as)

Meer