Om de impact van de klimaatverandering op onze omgeving in kaart te brengen, heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een nieuwe internettool gelanceerd. Wat blijkt? De impact van de klimaatopwarming kan sterk variëren, afhankelijk van waar je woont.
Niemand ontsnapt aan de gevolgen van de klimaatopwarming. Ook in ons land is de jongste jaren de impact van de klimaatverandering pijnlijk duidelijk geworden. Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen tijdens de zomer van 2021. De nieuwe internettool van de VMM moet ons helpen begrijpen hoe een verdere opwarming van de aarde het leven in de Vlaamse gemeenten en steden drastisch kan beïnvloeden. Er wordt daarbij gekeken naar de verwachte situatie in 2050. Het team achter de tool baseerde zich op wetenschappelijke modellen die de verandering van het klimaat voorspellen.
Meer hittegolven in het oosten van Vlaanderen
Ondanks de beperkte grootte van ons Vlaanderen, worden de Vlaamse steden en gemeenten niet allemaal op dezelfde manier getroffen door de klimaatopwarming. Het VMM brengt onder meer in kaart hoeveel dagen per jaar jouw gemeente te kampen zal krijgen met een hittegolf in 2050. De milieumaatschappij spreekt van een hittegolf “als een hitte-episode minstens 3 dagen aanhoudt, de temperatuur overdag boven 29,6 graden stijgt en ’s nachts hoger blijft dan 18,2 graden.”
Het zal hierbij niet verbazen dat de sterk verstedelijkte gebieden het zwaarst worden getroffen door de hittegolven. Door de harde ondergrond koelen die steden minder snel af. De VMM verwacht bijvoorbeeld dat Genk in 2050 maar liefst 24 hittegolfdagen te verwerken zal krijgen. Voornamelijk de oostelijke regio’s, in het bijzonder de gemeenten en steden van de provincie Limburg, zullen vaker te maken krijgen met hittegolven.
Het westen van ons land zal veel minder hittegolven over zich heen krijgen. Het VMM verwacht bijvoorbeeld dat Oostende vanaf 2050 jaarlijks het hoofd zal moeten bieden aan 12 hittegolfdagen. De zeebries in de kustregio zorgt immers voor afkoeling.
Wateroverlast kuststeden
De verharding van de ondergrond is ook nefast wanneer het veel regent. De regen kan namelijk de bodem niet indringen en stroomt zo naar lager gelegen gebieden. Uit de cijfers van het Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat 31 procent van de gebouwen in Oostende en 27 procent van de gebouwen in Blankenberge in 2050 bedreigd zullen worden door wateroverlast. Het gaat hier specifiek om gebouwen die last zouden kunnen hebben van extreme wateroverlast door intense neerslag van regenval die één keer om de duizend jaar voorkomt.
In de rapporten waar de VMM zich op baseert voor de tool worden ook oplossingen aangereikt. Zo kunnen steden en gemeenten iets doen tegen de opwarming door de omgeving meer te vergroenen. Veel kleine groene ruimtes verspreid over de bebouwde oppervlakte hebben een belangrijk afkoelend effect. Via de tool van de maatschappij kan je overigens nagaan hoe groen je gemeente vandaag al is.
(lb)