Hoe gaat de Kamer haar vakanties organiseren?

Hoe gaat de Kamer haar vakanties organiseren?
Credit : Frederic Sierakowski / Isopix

Een dossier dat ongetwijfeld de 150 Kamerleden bovenmatig zal boeien: wanneer volgt nu hun vakantie? De Kamer heeft al de gewoonte om geen werkschema aan te houden zoals een normale werknemer: ze volgen eigenlijk min of meer de schoolvakanties, en gaan in de zomer op verlof vanaf 21 juli, tot zowat midden september. Belachelijk lang dus.

Het Vlaams Parlement doet een tikje beter: die gaan meteen na de Septemberverklaring van de minister-president weer vol aan de bak. Maar ook daar: erg lange vakanties, zeker als je alle schoolvakanties meetelt.

Alleen: federaal is er nu wel een issue. Want de Franse Gemeenschap heeft voortaan een ander vakantieschema: wat minder lang in de zomer (de Franstalige leerlingen zijn sinds maandag al terug op school), en langere vakantieperiodes gedurende het jaar. Zo is de eerstkomende herfstvakantie in Franstalig België meteen twee weken lang.

Insiders zien het al komen: zeker aan Franstalige kant wil men in de Kamer nu het ritme van dat Franstalig onderwijs wel gaan volgen, dat betekent meer verlof gedurende het jaar. Maar als dat gecombineerd wordt met het aanhouden van eenzelfde royaal zomerreces, dan dreigt de Kamer gewoon haar vakantie uit te breiden.

Vraag is of het zover komt, verschillende fracties zijn het debat aan het opvolgen: in tijden van crisis leeft uiteraard het besef dat dit geen ‘optimaal’ signaal zou zijn. Maar als het aankomt op zelfregulering blijft de Kamer bijzonder slap werk leveren: onder meer de erg hoge pensioenen en de ontslagvergoedingen bleken maar erg moeilijk hervormd te worden.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.