Hoe ga je om met mensen die continu over zichzelf praten?

Mensen die steeds opnieuw over zichzelf praten zijn vaak onzeker en moeten worden geholpen eerder dan aangevallen. Vooral als wat ze vertellen eerder onschuldig is. Een beetje zelfpromotie kan geen kwaad, vooral wanneer je goed werk hebt afgeleverd. Dat mensen de loftrompet over zichzelf steken moet je  soms gewoon aanvaarden.

Wanneer mensen voortdurend iedereen op hun eigen verwezenlijkingen wijzen, vooral wanneer het om weinig uitzonderlijke prestaties gaat, proberen ze ook vaak anderen uit te lokken. Wie ze dan aanvalt, lijkt soms onzeker. Best is daarom om niet te reageren en gewoon te wachten tot de zelfverheerlijker in de fout gaat.

Je kan ze ook counteren door sarcastisch te reageren. Niets is zo moeilijk als het onderwerp van bedekte spot te zijn. Mensen die zichzelf promoten zijn meestal grote e-mailers. Best is te reageren met zeer beknopte e-mails. Dan worden ze eigenlijk een beetje voor schut gezet.

Wanneer deze zelfpromotors continu het woord opeisen tijdens vergaderingen is het best de voorzitter daarop aan te spreken door te stellen dat niet iedereen de kans krijgt om zich uit te drukken.

Ben je de manager van zo’n persoon en krijg je klachten van andere teamleden of probeert de zelfverheerlijker jouw job in te pikken dan dringt een goed gesprek met die persoon zich op. ‘Ik zie dat je job aankan. Er is geen reden om dat van de daken te schreeuwen.’ Wees beknopt en to-the-point.

Indien er geen beterschap optreedt moet het probleem bij de evaluatie worden aangehaald. Probeer deze mensen te coachen door uit te leggen dat er productievere manieren zijn om de dag door te komen.

Toch kunnen we ook iets leren van deze zelf-promotoren. De vraag is of we ze moeten nadoen, of we het beter kunnen dan zij zelf? Door taken aan te nemen waarvoor de meesten liever passen en waar je je talent kan etaleren, bijvoorbeeld.

Ondanks alle goede bedoelingen zullen er altijd mensen zijn die een combinatie van zelfvertrouwen en liefde voor zichzelf demonstreren op een manier die door niemand gestopt kan worden.

Bron: ‘The Careerist: Over 100 ways to get ahead at work’

Meer