Hoe een stad met minder dan 1 miljoen inwoners het Silicon Valley van Europa werd

Zweden staat bekend om zijn hoge belastingdruk, gratis kinderopvang en een sterke sociale bescherming. Maar het land ontpopte zich de voorbije decennia ook tot een verzamelplaats voor moderne tech-ondernemers.

Eind jaren 1990 startte de Zweedse regering een project om in elk huisgezin een computer te plaatsen. In combinatie met investeringen in internetconnectiviteit verklaart dit waarom de hoofdstad Stockholm zo’n rijke voedingsbodem voor startende ondernemingen is geworden. Het is hier dat bedrijven als Spotify, Skype en Klarna, ondanks een van de hoogste belastingtarieven wereldwijd, het levenslicht zagen.

Scandinavië voerde altijd al het internetklassement aan

De cijfers spreken boekdelen. In 2005 waren er volgens gegevens van de Wereldbank in Zweden 28 breedbandabonnementen per 100 inwoners. Vergelijk dat met 17 in de VS en een wereldwijd gemiddelde van 3,7. (In het jaar 2000 was 52% van de bevolking van Noorwegen al online, waarmee Noorwegen (toen) het land met de hoogste internetpenetratie ter wereld was, Zweden haalde de achterstand al een jaar later in, Denemarken en Finland het jaar daarna. Ter vergelijking: ook België (3 jaar) en Nederland (2 jaar) haalden die achterstand redelijk vlot in. Maar Italië, Spanje en Frankrijk hadden daarvoor meer dan zes jaar nodig.)

Het persagentschap Reuters interviewde vooraanstaande Zweedse durfkapitaalverstrekkers en ondernemers. Zij wijzen op de belangrijke rol van het inkomensverzekeringsstelsel van het land. Dit  garandeert tot 80 procent van het vroegere loon van een persoon gedurende de eerste 300 dagen van werkloosheid, wanneer zijn of haar bedrijf failliet gaat of zij hun job verliezen.

Een van de gevolgen daarvan is dat Zweden, na Turkije en Spanje, het hoogste percentage startende ondernemingen ter wereld heeft. Startende Zweedse ondernemingen hebben er drie jaar na hun oprichting zelfs het hoogste overlevingspercentage wereldwijd. 

12 unicorns voor 975.000 inwoners

“Met 0,8 per 100.000 inwoners heeft Stockholm – op Silicon Valley na – momenteel met 12 bedrijven het hoogste aantal unicorns (startende ondernemingen met een waarde van 1 miljard dollar of meer) per hoofd van de bevolking, op Silicon Valley na,” zegt Sarah Guemouri, co-auteur van Atomico’s State of European Tech-rapport, waarbij gegevens worden aangehaald voor steden met meer dan 500.000 inwoners. Stockholm telde eind 2020 met 975.000 et geen miljoen inwoners

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20