Hoe een Amerikaanse man vier jaar tegen zijn wil in China vast zat

De Chinese Amerikaan Daniel Hsu zat vier jaar lang tegen zijn wil in China. De Chinese overheid hield hem jarenlang vast, ook al pleegde hij geen enkele misdaad. Vorige week mocht Hsu eindelijk naar huis.

Pion in een politiek spel

Wanneer Daniel Hsu met zijn vrouw en stiefdochter terug naar de VS wilt keren uit China, stoot hij plots op problemen. Enkel zijn stiefdochter mag het vliegtuig opstappen. Daniel en zijn vrouw worden tegengehouden en zullen nog jarenlang het land niet mogen verlaten.

Daniel Hsu en zijn vrouw Jodie Chen zijn het slachtoffer van een vaak voorkomende praktijk bij de Chinese overheid. Onschuldige Amerikanen, Australiërs of Europeanen werden in het verleden zonder heldere reden gearresteerd, of kregen geen toestemming het land te verlaten. Vaak eindigen ze als pion in een politiek spel tussen verschillende grootmachten. Dat is precies wat het koppel meemaakte.

Verdacht van fraude

Hsu leert na zijn aanhouding dat hij ervan verdacht wordt samen te zweren met zijn vader. Die zou meer dan 20 jaar geleden ongeveer 63.000 dollar ontvreemd hebben van een Chinees overheidsbedrijf. Zijn vader beweert echter dat het om een politieke afrekening gaat. Hij wordt in een isoleercel geplaatst en 24/7 door soldaten in de gaten gehouden. Zes maanden lang zijn de enige mensen die hij ziet de twee bewakers die geen woord tegen hem spreken.

Na de marteling van het isolement, mag Hsu het ‘heropvoedingscentrum’ verlaten en kan hij terugkeren naar zijn vrouw, maar hij is nog ver weg van thuis. Hsu mag het land niet verlaten, zolang hij zijn vader niet kan overtuigen zich in China aan te geven voor de fraudezaak. Hij weigert, en wordt een pingpongbal in een frustrerend diplomatisch spel tussen China en de VS. “Als mijn man en ik terug zouden keren naar China, ruïneren ze onze volledige familie”, liet Hsu’s moeder in 2020 weten aan Associated Press.

48 uur de tijd

Dat was het lot van Daniel Hsu, meer dan vier jaar lang gevangen binnen de grenzen van de Chinese Volksrepubliek. Tot hij vorige week plots te horen krijgt dat hij 48 uur de tijd heeft om het land te verlaten. Het nieuws komt compleet uit de lucht gevallen. In 2020 kreeg zijn vrouw Jodie wel al toestemming om terug naar haar dochter in de VS te keren. Slechts enkele dagen voor het diplomatische videogesprek tussen Joe Biden en Xi Jinping, wisselen beide grootmachten gevangenen met elkaar uit. Daniel wordt geruild voor zeven Chinezen die in de VS misdaden pleegden.

“Er is geen enkel afschrikmiddel dat China ervan weerhoudt zoiets opnieuw te doen”, zegt Sophie Richardson, expert inzake China van Human Rights Watch, aan Associated Press. “Het probleem is dat als je de zuiver principiële weg kiest, er waarschijnlijk nog veel meer mensen willekeurig vast zouden zitten in China.”

Ook de VS hield Chinese staatsburgers tegen hun wil vast. Zo riepen de Verenigde Staten in 2018 Canada op om Huawei-topvrouw Meng Wanzhou onder huisarrest te plaatsen.

(am)

Meer