Hoe de Notre-Dame haar stem terugvond na de brand


Key Takeaways

  • De onlangs gerenoveerde Notre Dame heeft een subtiel veranderde akoestische ervaring door veranderingen in de stof en het meubilair.
  • Het verwijderen van het tapijt en het vervangen van de geweven stoelen door nieuwe heeft het geluid versterkt, waardoor de rijke resonantie van bijna een halve eeuw geleden mogelijk terugkeert.
  • Uitvoerenden zoals koordirigent Henri Chalet en dirigent Gustavo Dudamel melden geen significante geluidsverschillen en schrijven waargenomen verschillen toe aan visuele veranderingen.

Echo’s

De majestueuze echo’s van de Notre-Dame zijn teruggekeerd, maar zijn ze hetzelfde? Vijf jaar na de verwoestende brand is de iconische kathedraal zorgvuldig herbouwd en in zijn oude glorie hersteld. Deskundigen zoals akoestisch onderzoeker Brian Katz geloven echter dat subtiele veranderingen in de stof en het meubilair hebben geresulteerd in een subtiel veranderde akoestische ervaring. Dat schrijf BBC.

Het lange tapijt, dat voetstappen dempte en de nagalm verzachtte, is verdwenen. De kale marmeren vloeren versterken nu het geluid en brengen mogelijk de rijke resonantie van bijna een halve eeuw geleden terug. Nieuwe stoelen vervangen geweven stoelen, en het steenwerk, dat met vloeibare latex van eeuwenoud vuil is ontdaan, weerkaatst het geluid op een andere manier. Deze veranderingen, in combinatie met het verwijderen van het zachte meubilair dat tijdens de brand beschadigd raakte, hebben mogelijk voor een helderder, duidelijker geluidslandschap gezorgd.

Geen grote verschillen

Uitvoerenden zoals koordirigent Henri Chalet en dirigent Gustavo Dudamel, die aanvankelijk voorzichtig waren, melden bij BBC, geen significante verschillen in geluid in vergelijking met hun ervaringen van voor de brand. Ze schrijven de waargenomen verschillen toe aan visuele veranderingen, helderdere verlichting en schonere ramen verlichten de kathedraal met een nieuwe intensiteit. Deze verbeterde helderheid, zo suggereren zij, beïnvloedt de manier waarop musici en publiek geluid waarnemen, waardoor de indruk wordt gewekt dat het helderder en levendiger is.

Dichter bij oorspronkelijke vorm

Katz gelooft dat, hoewel de reconstructie van de kathedraal gericht was op natuurgetrouwheid, deze subtiele aanpassingen een unieke akoestische signatuur kunnen hebben opgeleverd, misschien zelfs dichter bij de oorspronkelijke vorm dan in eeuwen het geval is geweest. Hij plant verder onderzoek om deze veranderingen te kwantificeren, om vast te stellen hoe het geluid van de Notre Dame samen met de visuele grootsheid is geëvolueerd.

De ervaring van geluid binnen dit iconische bouwwerk is onmiskenbaar complex en gelaagd. Hoe de akoestiek nu ook wordt ervaren, de echo’s van de Notre Dame weerklinken met hernieuwde kracht en nodigen bezoekers uit om een diepere ervaring te beleven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.