Hoe de Amerikaanse renteverhoging een impact heeft op jouw financiële situatie

Het rentebeleid van de Federal Reserve lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar alles wat er zich afspeelt binnen de muren van de Amerikaanse centrale bank kan wel degelijk een impact hebben op jouw financiële situatie.

Zoals verwacht heeft de Fed tijdens de jongste rentevergadering beslist om de rente op te krikken met 50 basispunten. Voorts gaat de toezichthouder vanaf 1 juli de balans van 9.000 miljard dollar afbouwen. Voorzitter Jerome Powell zei tijdens de persconferentie volgend op het rentebesluit dat extra verhogingen van de rente met 50 basispunten op tafel liggen voor de komende vergaderingen. Een verhoging van 75 basispunten, zoals sommige analisten voorspelden, is niet aan de orde.

Duurdere Amerikaanse producten

Maar in welke mate voelen wij de impact van het Amerikaanse geldbeleid? Om te beginnen beïnvloedt dat beleid de koers van de dollar. De stijgende rente maakt beleggingen in onder meer overheidspapier heel interessant. De Amerikaanse tienjaarsrente schommelt op dit moment rond de 3 procent. Doordat er meer geld stroomt naar schuldpapier aan de overkant van de Atlantische Oceaan heeft de dollar de wind in de zeilen. Zo is de dollarindex in april met 5 procent gestegen. Voor 1 euro krijg je momenteel 1,06 dollar. De koers van de euro is een beetje afgezwakt in vergelijking met het begin van de week. Op een bepaald moment was 1 euro 1,05 dollar waard.

Hoe dan ook noteert de dollar veel sterker dan begin dit jaar. Toen kreeg je voor 1 euro nog 1,14 dollar. Doordat de euro de afgelopen maanden wat terrein heeft verloren, moet je in vergelijking met een aantal maanden geleden meer betalen als je iets uit de Verenigde Staten koopt. Voor een voorwerp van 100 dollar betaal je vandaag 94,44 euro. Begin dit jaar was dat zo’n 88 euro, oftewel ruim 6 euro minder.

Goed en slecht nieuws voor Europese beleggers

Er is zowel goed als slecht nieuws voor de beleggers met Amerikaanse aandelen in hun portefeuille. Eerst het goede nieuws. De waarde van de Amerikaanse aandelen stijgt naarmate de dollar aan kracht wint. Indien je op 1 januari voor 1.000 euro aan Amerikaanse aandelen had gekocht, ontvang je vandaag 1.029 euro als je die aandelen verkoopt bij een ongewijzigde koers.

Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat een stijgende rente de Amerikaanse aandelenmarkt onder druk zet. Zoals we hierboven al hebben aangehaald, ruilen meer en meer beleggers de risicovolle effecten in voor overheidspapier als de rente stijgt. Woensdag werd na de publicatie van het rentebesluit duidelijk hoe volatiel de markten op dit moment zijn. Beleggers wisten in eerste instantie niet hoe te reageren op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank.

Uiteindelijk kon Powell de gemoederen bedaren door te zeggen dat de Amerikaanse economie zeer sterk is en goed is gepositioneerd om de rentestijgingen aan te kunnen. Wall Street heeft de handelsdag uiteindelijk stevig in het groen afgesloten.

Meer