Hoe de afgelasting van Pukkelpop en andere festivals de belastingbetaler in de portefeuille treft

Een aantal festivals, waaronder Pukkelpop, hebben afgelopen week beslist om dit jaar alsnog de deuren te sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de festivalgangers, maar ook voor de belastingbetaler. Zo heeft Pukkelpop 1,8 miljoen euro aan overheidssteun gekregen. De organisatoren zijn ervan overtuigd dat ze dat geld niet moeten terugbetalen aan de belastingbetalers.

Waarom is dit belangrijk?

Vlaamse festivals hebben dit jaar miljoenen euro's aan overheidssteun gekregen om bepaalde kosten te kunnen betalen. Dat geld diende als financiële tegemoetkoming indien het festival dit jaar niet zou kunnen doorgaans als gevolg van de coronamaatregelen. Afgelopen week heeft onder meer Pukkelpop beslist om de editie van 2021 te schrappen. Volgens de organisatoren was die beslissing het gevolg van het coronabeleid. Niet iedereen lijkt die overtuiging te delen.

Maurits Vande Reyde, Vlaams parlementslid voor Open VLD, stelde zondagavond de voorschotten die festivals van de Vlaamse overheid krijgen in vraag. In totaal hebben de organisatoren van festivals al zo’n 65 miljoen euro aan voorschotten gekregen. Pukkelpop heeft bijvoorbeeld 1,8 miljoen euro aan staatssteun gekregen, waaronder 1,2 miljoen euro van het kabinet van minister van Economie Crevits (CD&V). De overige 500.000 euro kwam van de toerismepot van bevoegd minister Demir (N-VA). Voorts kreeg het festival ook enkele duizenden euro’s coronasteun.

Meer coronatests op festivals

Die voorschotten waren bedoeld om te vermijden dat de organisatoren in financiële problemen zouden komen bij een eventuele afgelasting van de festival door het coronabeleid. Pukkelpop en enkele andere festivals hebben afgelopen week beslist om de edities van dit jaar te schrappen “wegens te strenge maatregelen van de overheid”.

De organisatie achter Pukkelpop wees met een beschuldigende vinger in de richting van het Overlegcomité omdat die tijdens de laatste vergadering strengere regels heeft opgelegd aan de festivals wat de coronacontroles betreft. De Belgische regeringsleiders hebben toen beslist om de geldigheidsduur van PCR-testen te verlagen van 72 naar 48 uur en die van snelle antigeentesten naar 24 uur.

Volgens Vande Reyde leggen de organisatoren veel te snel de schuld bij de overheid. In een interview met De Ochtend op Radio 1 zei de liberaal dat het voor iedereen duidelijk was dat er de volledige zomer veiligheidsvoorschriften zouden zijn. “Er zijn enkele bijkomende zaken in verband met het testen, maar ik denk dat die wel te voorspellen waren”, zei hij. “Er zijn andere evenementen die zich er wel aan houden”. Hij stelt zich daarbij de vraag wat sommige festivals doen met het kapitaal dat ze van de overheid hebben gekregen.

Meer controles

“Je kan hoe dan ook niet zo maar alle risico’s negeren en dan de rekening doorschuiven naar de belastingbetaler”, vervolgde de liberaal. Hij wil dan ook dat er meer controles komen op de voorschotten die de festivals krijgen. Volgens hem is dat de enige manier om ervoor te zorgen dat het geld terechtkomt bij festivals die het echt kunnen gebruiken. “Als je de volledige lijst van evenementen bekijkt die steun krijgen, dan zitten er tussen waarvan je je kan afvragen of daar ons belastingsgeld wel naartoe moet gaan”, klonk het maandagochtend.

Crevits liet in een reactie weten dat elk evenement dat niet doorgaat een controle van de boekhouder krijgt. Voorts moeten de organisatoren bewijzen dat de annulering het gevolg is van het coronabeleid.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.