Hoe Crypto al zijn waarde kan verliezen

De vraag stellen is vandaag even absurd als in vraag stellen of vaccins werken. Crypto is de grootste revolutie sinds de uitvinding van het geld – althans volgens de profeten. We maakten recent de vergelijking met een religie en gingen ervan uit dat dit een garantie is voor stevige groei. Het probleem van een godsdienst is dat deze ook in verval kan gaan en dat het atheïsme overwint.  We wensen in 2 artikels in te zoomen op de psychologische én de rationele factoren die de toekomstige prijs van de cryptomunten kunnen verklaren. Vandaag in deel 1 de psychologische factor. 

Enkele maanden geleden stelden we nog dat de kracht van de cryptowereld is dat het een religie is. Religies hebben een aantal kenmerken. Ze hebben een een oervader, in dit geval Satoshi Nakamoto – die het protocol achter Bitcoin schreef – en ze hebben profeten. De gebroeders Winklevoss, Vignesh Sundaresan- zijn bijnaam is ‘Metakovan’, vrij vertaald uit het Tamil als ‘Koning van de Metaverse’ en de meest bekende Vitalik Buterin, een Russische whizzkid, verkondigen dagelijks het gospel. 

Wat is dan dit geloof?

Concreet gaat het dus om een geloof dat deze crypto’s een duurzame rol zullen spelen in het monetair systeem. Zoals islamieten en christenen veeleer geloven in hun religie op basis van morele en emotionele gronden – waar absoluut niets mis mee is, laat dat duidelijk zijn -, geldt dit ook voor de meeste ‘crypto-believers’. Geloof staat centraler dan een dialectische ratio.  

Er bestaat in de cryptogemeenschap zelfs een subgroep die ‘maximalisten ‘worden genoemd . Zij gaan ervan uit dat munten zoals de euro en dollar finaal zullen vervangen worden door cryptomunten.

Die laatste zijn eigenlijk de ultra -orthodoxen die we ook kennen in de gewone godsdiensten. Hun geloof is nog sterker. Zij wensen het geloof te beleven dat Buterin en Nakamoto hebben gedeclameerd in hun eigen ‘white paper’. Een ‘white paper’ is eigenlijk een soort beleidsverklaring waarin de ideologie wordt uitgelegd. Dat is zowat de standaard geworden bij de lancering van een nieuwe cryptomunt.

Sinds de crash van 2008, waar het bestaande financiële systeem op zijn grondvesten daverde, wensen zij een nieuw Utopia te bouwen. Een dat onafhankelijk is van de bestaande financiële machten zoals centrale banken en giganten zoals Visa en Mastercard. Dankzij de blockchaintechnologie kan die droom alvast waargemaakt worden. Volledige onafhankelijkheid, zeggen de puristen.

De sterkte van het geloof 

Maar alles staat of valt met het geloof dat crypto een munt wordt. Zoals de renminbi, de euro en de dollar dat vandaag zijn voor de 3 grootste economische blokken. 

Fiduciair geld heeft als basis dat er een geloof is dat op het moment dat de transactie plaatsvindt de ruil voor elke tegenpartij zinvol is. Je betaalt je restaurantrekening met euro’s. De restauranthouder weet dat hij de volgende dag met diezelfde euro’s voor dezelfde waarde ingrediënten kan kopen om de volgende dag opnieuw maaltijden te bereiden. 

Als dit niet het geval is, kan je eigenlijk niet zeker zijn wat je binnenkrijgt en ben je eigenlijk een speculant. Dat is iets dat zelfstandigen en entrepreneurs, die al zoveel risico’s lopen in hun dagelijkse activiteiten, net NIET willen. En dat crypto pure speculatie is willen we hieronder kort aantonen.

Voor Apple van 90 tot 215 dollar

Als je een aandeel hebt kunnen analisten soms op basis van dezelfde gegevens tot een andere waardering komen. Deze kan zeker soms opvallend verschillend zijn. Niet op basis van de feiten want die zijn voor iedereen dezelfde, maar op basis van de inschattingen van de toekomstige cash flows en vooral de externe factoren en interne veranderingen die analisten zien. 

Apple is het meest spectaculaire aandeel in de wereld en is een mooi voorbeeld. Vandaag zijn er bijvoorbeeld 39 analisten die voor CNN Business een inschatting maken van de prijs over 12 maanden van een Apple-aandeel. De laagste geeft het aandeel een waarde van 90 dollar, de hoogste één van 215 dollar. De mediaan is 175 dollar, de waarde van het aandeel is gelijk aan de mediaan. 

Voor Bitcoin van 0 tot 5.200.000 dollar

Er is niemand die echt een idee kan vormen van wat de waarde is van de meest bekende onder alle crypto’s, de Bitcoin. Vandaag is de koers rond de 38.000 dollar. We weten ook dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins kunnen worden gemaakt. We weten ook dat er al een goede 4 miljoen zijn kwijtgespeeld. Dat zijn de enige feiten die we kennen.  

En nu wordt het pas interessant. Een groep van 50 crypto-experten ziet de prijs tegen 2030 evolueren naar 5.200.000 dollar.

Anderzijds heb je iets klassiekere opgeleide economisten die naar fundamentele waarderingen kijken als basis van de valorisatie. Zij zien de waarde van crypto evolueren naar 0 dollar. Geert Noels stelde recent in Het Laatste Nieuws dat Bitcoin een digitaal Ponzi schema is. Crypto’s zouden volgens hem eigenlijk zero waard zijn.

Het is dan ook niet onredelijk om te stellen dat je er écht in moet geloven. Niet alleen moet je geloven dat die munten waarde hebben, maar je moet vooral geloven dat die betrouwbaar zijn en niet zoiets als de Turkse lira of de Zimbabweaanse dollar, die hard kunnen stijgen maar ook naar beneden kunnen donderen.

En wat gezegd van het back up scenario

Sommigen ‘believers’ twijfelen natuurlijk dat ze de hegemonie van de centrale banken kunnen doorbreken. Gegeven hoe de grote machten en instituten er altijd in slagen om de decentrale krachten terug te slaan.

Daarom zetten zij in op een alternatieve toepassing: crypto als een soort ‘hedge’ als de wereld in elkaar stort. Dit is natuurlijk meer hoop dan realiteit. De koersen van de crypto’s correleren niet met financiële onzekerheid.  Ze fluctueren vooral met ‘’risk on risk-off trades’. Ze worden dus gedumpt bij de eerste berichten dat de centrale banken zullen beginnen te ‘taperen’ of met andere woorden als de bankiers stoppen met geld te drukken. 

De recente daling van de crypto’s is ingegeven door het feit dat Powell zal optreden tegen de galopperende inflatie in de Verenigde Staten. Als de theorie van ‘hedge ‘zou opgaan zouden de cryptomunten vandaag juist moeten exploderen in prijs.

Een aantal gelovers, maar vooral veel speculanten

Het is dan ook juister om te stellen dat beleggers deze ‘asset’ zien als een speculatief gokje in hun portefeuille, waar ze een klein percentage aan alloceren, met uitzondering van de groep ‘believers’ – veelal jongere beleggers met iets minder middelen die een veel hoger deel van hun portefeuille in crypto hebben geïnvesteerd.

Op het moment dat de beurzen echt zouden doorzakken, zullen deze als eerste gedumpt worden. En zoiets betekent dat er in de prijzen van crypto heel veel geld van speculanten zit, die niet zo grote ‘believers’ zijn, maar die eerder geld willen verdienen.

Met geleend geld

Er is nog een bijkomend probleem. De inflatie van de koersen is voor een groot stuk ‘leveraged’. Met andere woorden hebben heel wat kleine beleggers geld geleend om te investeren in crypto, wat deze belegging uiterst gevaarlijk maakt. Als zij moeten terugbetalen zullen zij bij dalende prijzen panikeren en zal de prijs nog sneller dalen.

Kijk naar wat ik zeg, niet naar wat ik doe

Wat het voor de kleine belegger echter nog wat spannender maakt  – als je spannend definieert als het kunnen omgaan met veel onzekere factoren – is het gegeven dat de grote walvissen contrasterende signalen geven.

De ambitie van de oprichters van Binance, Crypto, FTX  en Bitmex, – de 4 grote spelers in de cryptomarkt vandaag – waren zeker initieel zeer lovenswaardig als je naar hun geloofsbrieven kijkt. Alleen hebben ze in de korte tijd dat ze – op papier althans – miljardair zijn geworden, beseft dat ze het spelletje moeten meespelen.

Ze zijn daarom niet verlegen om hun ideologie te verloochenen, met name onafhankelijk te zijn van het financiële systeem. Daarom vragen ze zelf om regulering, zodat ze een breed draagvlak krijgen buiten hun omgeving. Wat natuurlijk aangeeft dat zij beseffen dat hun belangen zullen worden beschermd als ze deel worden van het ‘establishment’. 

Binance's First Full Page Ad, in Financial Times : r/CryptoCurrency
Binance vraagt op zijn knieën om gereguleerd te worden via een advertentie in de Financial Times (Bron: Business AM)

Meespelen in de reële economie

Ze spelen zelfs mee in de reële economie en gedragen zich als normale multinationals met onder andere grote sponsorcontracten van sportploegen. Het basketbalteam van Miami Heat bijvoorbeeld mag zich gelukkig prijzen met het sponsorcontract van FTX. Dit is toch niet waar de echte ‘believers’ in geloofden. Sommigen zullen zich bedrogen voelen wat hun geloof alleen kan aantasten.

De grote vraag stelt zich dan ook wat er nog overblijft van de 10.000 actieve munten eens een grote groep – er staan alleen al op Coinbase 73 miljoen gebruikers geregistreerd – begint te cashen. Heel wat van de volgers die later zijn ingestapt hebben hun broek gescheurd en vragen zich af of ze niet beter in gewone aandelen zouden investeren.  

Het is dan ook essentieel dat we ook eens kijken naar de rationele ‘case’ om crypto vandaag te kopen in deel 2.


De auteur Xavier Verellen is CEO van de scale up QelviQ, met kantoren in Antwerpen en New York. QelviQ is een Internet Of Things bedrijf dat een oplossing wereldwijd vermarkt om wijnen op de ideale temperatuur te serveren. (  www.qelviq.com

Meer