Historische overeenkomst tussen Microsoft en Sony: Call of Duty wordt 10 jaar lang op PlayStation uitgebracht

Sony en Activision hebben een akkoord bereikt over Call of Duty, één van de paradepaardjes van Activision. De game zal nog voor tien jaar worden uitgebracht op PlayStation, de gameconsole van Sony. Die deal moet helpen om de overname van Activision door Microsoft te finaliseren.

In het nieuws: De bedrijven achter Xbox en PlayStation hebben een historische overeenkomst bereikt over de toekomst van Call of Duty. Activisions shooter zal minstens tien jaar lang op de consoles van Sony worden uitgebracht, meldt The Verge.

  • De deal maakt deel uit van Microsofts streven om Activision Blizzard over te nemen. Een overname die in januari 2022 werd aangekondigd en die niet erg goed werd ontvangen door Sony – en door verschillende mededingingsautoriteiten – vanwege de bijzonder populaire titels van Activision, waaronder Call of Duty.
  • Dat zou er volgens critici van de overname toe kunnen leiden dat veel fans PlayStation de rug zullen toekeren ten gunste van Xbox.

De details: De overeenkomst heeft alleen betrekking op de gamereeks Call of Duty. De overeenkomst is daarom vergelijkbaar met de overeenkomst tussen Microsoft en Nintendo.

  • Het verschilt dus van de overeenkomst tussen de Amerikaanse gigant en verschillende platforms voor cloudgames, waaronder Nvidia (met de gamestreamingdienst Nvidia Geforce Now), om Call of Duty en andere Xbox/Activision-videogames ook uit te geven op de concurrerende platforms.
  • Tijdens de eerste onderhandelingen tussen de twee concurrenten werd echter overeengekomen dat “alle bestaande Activision-consoletitels op Sony, inclusief toekomstige versies van de Call of Duty-franchise of andere huidige Activision-franchises op Sony” behouden zouden blijven “tot 31 december 2027”. De voorwaarden van de overeenkomst zijn dus veranderd.

Een nieuwe kwestie: Zullen de andere videogames van Activision na de overname ook op PlayStation worden uitgebracht? Het is een vraag die we onszelf stellen, aangezien dit punt geen deel uitmaakt van de bindende overeenkomst tussen Microsoft en Sony.

  • Satya Nadella, CEO van Microsoft, heeft al aangegeven dat zijn bedrijf een einde wil maken aan exclusieve videogames. Daarmee suggereert hij dat toekomstige titels van Activision-Blizzard ook op de PlayStation zullen verschijnen.
  • In dat geval dient de overeenkomst tussen de twee gamegiganten alleen als garantie voor Sony om de situatie te deblokkeren.

Een laatste obstakel

Die deal zou Microsoft moeten helpen om de overname af te ronden. We mogen niet vergeten dat het verzoek van de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC om de overname te blokkeren werd afgewezen, net als het beroep tegen de beslissing. De weg is dus vrij voor de Amerikaanse reus.

  • Ondanks alles staat Microsoft nog voor één laatste obstakel: de Britse concurrentiewaakhond CMA (Competition and Markets Authority) in het Verenigd Koninkrijk. Maar de situatie aldaar lijkt te keren.
  • Er is een bijeenkomst gepland met de CMA om een oplossing te vinden. De deadline voor een beslissing omtrent de overname werd alvast opgeschoven naar 29 augustus, waardoor de acquisitie nog meer vertraging oploopt.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.