“Hijab is de oplossing voor de #metoo-problematiek”

De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei heeft een video verspreid waarin hij het dragen van de hijab voorstelt als de beste oplossing voor de #metoo-problematiek. Dat gebeurde dag op dag één jaar nadat de New York Times de zaak Harvey Weinstein aan het licht bracht. “De ramp van de talloze aanrandingen van westerse vrouwen – inclusief incidenten die hebben geleid tot de # MeToo-campagne  – en het islamitische voorstel om het op te lossen”, schrijft Khamenei in de tweet.

“Islamitische sluier voorkomt seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen”

In de videomontage zijn een aantal westerse vrouwen te zien die praten over hun persoonlijke ervaringen met seksuele mishandeling, misbruik en hun protest tegen dat geweld. De video bevat ook delen van een toespraak die Khamenei in maart gaf en waarin hij beweerde dat de islamitische sluier seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen voorkomt.

Khamenei’s interventie komt er in een jaar waarin In Iran tientallen vrouwen zijn gearresteerd die protesteerden tegen het dragen van de verplichte hijab.  De islamitische wet, die na de val van de Sjah van Iran in 1979 werd ingevoerd, verplicht vrouwen om in het openbaar een hoofddoek te dragen. 

Repressie tegen vrouwen in Iran neemt almaar toe

De repressie tegen vrouwen in Iran neemt ondertussen almaar toe. In het land is recent de bekende mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh gevangen gezet. Zij verdedigde een reeks vrouwen die hun hijab in het openbaar hadden verwijderd om te protesteren tegen de regel.

Sinds de omverwerping van het regime van de Sjah in 1978 heeft het Iraanse establishment routinematig lijf- en gevangenisstraffen uitgesproken om vrouwen te dwingen hun haar en lichaamsvormen in het openbaar te bedekken. Veel vrouwen hebben de voorbije maanden hiertegen geprotesteerd door kleurrijke sjaals en korte jassen te dragen.

3 miljoen controles per jaar

Jaarlijks voert de Gasht-e Ershad – de religieuze politie die in Iran controleert of de kledij van vrouwen op straat niet tegen de islamitische wetten indruist – niet minder dan 3 miljoen controles uit. De meeste inbreuken betreffen onvoldoende bedekte haren of kledij die de vrouwelijke vormen accentueert. 

Wanneer vrouwen vervolgens door deze zedenpolitie worden opgepakt volgt een urenlange lezing in het politiebureau. Daar werd hen duidelijk gemaakt hoe ze worden verondersteld zich te kleden.


© Twitter

De Iraanse leiders worden er door mensenrechten- en vrouwenorganisaties van beschuldigd vrouwen als tweederangsburgers te behandelen door wetten te handhaven die hen beletten zonder de toestemming van mannelijke familieleden te reizen. Ook worden hen gelijke rechten ontzegd wat betreft het bezit van onroerend goed, huwelijk, echtscheiding en voogdij over kinderen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20