Hetgeen de Belgen zelf moeten betalen voor ziekenhuiszorg ligt bijna zes keer hoger dan in de rest van de EU

Hetgeen de Belgen zelf moeten betalen voor ziekenhuiszorg ligt bijna zes keer hoger dan in de rest van de EU
Getty Images

De datavergelijker HelloSafe onderzocht in welke mate de Belgische staat de ziekenhuiskosten vergoedt. De site maakte daarbij de vergelijking met het EU-gemiddelde. Wat blijkt? We moeten voor onder andere ziekenhuiszorg en ambulante zorg meer uit eigen zak betalen dan de gemiddelde Europese burger.

Waarom is dit belangrijk?

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de meeste landen van de Europese Unie genereuze openbare gezondheidszorgstelsels ontwikkeld om aan de behoeften van hun bevolking te voldoen.

In het nieuws: Vandaag wordt 84,6 procent van de gemiddelde jaarlijkse gezondheidsuitgaven van 3523 euro per inwoner van de EU gedekt, zodat er nog maar 543 euro per jaar aan eigen bijdrage overblijven. 

  • In België, waar elke inwoner gemiddeld 3.773 euro per jaar uitgeeft aan gezondheidszorg, zakt dat percentage tot 81,2 procent, wat betekent dat de niet-terugbetaalde kosten voor gezondheidszorg 687 euro per jaar bedragen.

Details: Er zijn wel enkele opmerkelijke verschillen wanneer we ons licht laten schijnen over de verschillende aspecten van de gezondheidszorg.

  • Om te beginnen wordt ziekenhuiszorg veel minder vergoed in ons land in vergelijking met het EU-gemiddelde. De jaarlijkse eigen bijdrage van de Belg bedraagt 204 euro per inwoner, vergeleken met slechts 35 euro in de rest van de EU. De eigen bijdrage ligt in ons land bijna zes keer hoger.
  • Ook voor de ambulante zorgen en tandzorg moeten we zelf meer betalen dan in de rest van de EU. De eigen jaarlijkse bijdrage voor ambulante zorgen bedraagt 120 euro in de monetaire unie, en 204 euro in België. Voor tandzorgen komen die bedragen uit op respectievelijk 49 en 84 euro.
  • Voor de rest doet België het iets beter dan de EU. Ons land is bijzonder efficiënt in het terugbetalen van langdurige zorg, met een jaarlijkse eigen bijdragen van slechts 3 euro per inwoner, vergeleken met 130 euro in de rest van de Europese Unie.
Ga naar HelloSafe België voor meer tools.

In zeven landen betalen de inwoners meer uit eigen zak voor gezondheidszorg

Zoom out: Hoewel België een van de landen is waar het overheidssysteem de meeste gezondheidszorgkosten dekt, staat het toch in de top 10 van landen waar je elk jaar het meest uit eigen zak moet betalen voor gezondheidszorgkosten.

  • Malta is met een eigen bijdrage van 1.000 euro per jaar de absolute koploper. Oostenrijk (830 euro) en Nederland (785 euro) vervolledigen de top 3.
  • België staat op de achtste plaats. Dat is net voor Duitsland en Zweden, waar de niet-terugbetaalde uitgaven 670 euro per jaar bedragen.

Ook dit nog: Uit een onderzoek van de cijfers van de Europese Commissie blijkt dat België, met een gemiddelde jaarlijkse gezondheidsuitgave van 3773 euro per inwoner, het 7e land in de EU is waar mensen het meest uitgeven aan gezondheid.

  • Ter vergelijking: onze buren Duitsland (4520 euro ) en Nederland (3985 euro) geven nog meer uit, terwijl Luxemburg (3660 euro) en Frankrijk (3590 euro) iets minder uitgeven.

Alexandre Desoutter, woordvoerder van HelloSafe België, wijst in een reactie op de studie op de noodzaak van een aanvullende ziektekostenverzekering.

  • “In België, waar het gezondheidssysteem over het algemeen efficiënt is, maar voor bepaalde diensten kosten aanrekent, biedt een aanvullende ziektekostenverzekering een zeer belangrijke gemoedsrust voor gezinnen met een bescheiden inkomen. De verzekering dekt niet alleen dringende medische kosten, maar moedigt ook preventie en regelmatige medische controles aan, wat bijdraagt aan een betere gezondheid”, klinkt het. “De keuze voor een geschikte ziektekostenverzekering is daarom een essentiële preventieve maatregel, die financiële zekerheid biedt, maar ook een garantie op snelle toegang tot zorg wanneer dat nodig is.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.