Het zuiverste water ter wereld stroomt hier

Het meest zuivere drinkwater op aarde kan worden gevonden in de rivieren en meren van Puerto Williams in het zuiden van Chili. Dat is gebleken uit een studie van wetenschappers aan de University of Magallanes in Chili en de University of North Texas in de Verenigde Staten. De zuivere natuur moet volgens de onderzoekers ongetwijfeld worden toegeschreven aan de extreem zuidelijke ligging van Puerto Williams.

Puerto Williams situeert zich 3551 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago en wordt beschouwd ais de meest zuidelijke stad op aarde. De agglomeratie telt ongeveer 2.500 inwoners.

Uit een analyse van stalen uit de verschillende waterwegen en bassins in de regio kon volgens de onderzoekers een zuiverheid worden vastgesteld die op geen enkele andere locatie in de wereld kan worden geëvenaard.

Geen contaminatie

Onderzoeker Guido Verbeck, biochemicus aan de University of North Texas, wijst erop dat de wetenschappers instrumenten hanteerden die op een nauwkeurigheid van twee miljoensten konden terugvallen, maar desondanks geen enkel spoor van contaminerende stoffen konden vinden.

Amper 0,003 procent van de wereldwijde voorraad drinkbaar water is vrijgebleven van vervuiling. “Aangezien Puerto Williams echter dieper is gelegen dan 55 graden zuiderbreedte, is het gebied gevrijwaard gebleven van de windstromen die vervuilende stoffen van het noordelijk halfrond aanvoeren,” benadrukt Guido Verbeck.

“De kwaliteit van lucht en water in de buurt van Puerto Williams kan vergeleken worden met de zuiverheid van het ecosysteem voor de doorbraak van de industriële revolutie.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20