Het Westen achterna: Verenigde Arabische Emiraten passen werkweek drastisch aan

Vanaf 2022 zullen in de Verenigde Arabische Emiraten maandag tot vrijdag als kantoordagen gelden. Daarmee schikken de VAE zich naar westerse normen, in de meeste Arabische landen loopt de werkweek van zondag tot donderdag.

Economisch logische stap

De ingrijpende aanpassing zat er een tijd aan te komen, aangezien de VAE enkele internationale financiële grootsteden rijk is. De emiraten Dubai en Abu Dhabi staan al jarenlang gekend als trekpleisters voor multinationals, en de golfstaat bevindt zich in een handige tijdzone die als scharnier kan dienen tussen de openingsuren van de Europese en Aziatische markten. De shift naar een westers werkrooster is economisch gezien dus een logische stap.

“De nieuwe werkweek zal de financiële sector van de VAE meer in lijn leggen met de globale real-time handel en transacties”, laat de overheid van de VAE weten. “Het nieuwe schema zal niet alleen de handel opdrijven, maar ook bijdragen aan de flexibele, zekere en aangename levensstijl die de VAE aan zijn bewoners gunt.”

Aangezien vrijdag in de islam een hoogdag is, te vergelijken met zondag in de christelijke traditie, krijgt alle overheidspersoneel die dag een halve dag vrij. Daarmee stapt de VAE in principe ook af van een werkweek met 5 volle werkdagen.

De aanpassing geldt voor alle ambtenaren in overheidsdiensten, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen private bedrijven zich naar deze regeling schikken. Dat was ook het geval in 2006 toen de VAE de werkweek voor ambtenaren op zondag tot donderdag legde.

Sterke invloed van het Westen

Islamitische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hanteren een andere werkweek dan de westerse standaard van maandag tot vrijdag. Zoals eerder vermeld is vrijdag voor veel moslims een hoogdag, traditioneel gezien neemt het vrijdagsgebed dan ook een belangrijke plaats in.

Daarom kiezen de meeste islamitische landen – zoals Oman, Qatar of Saoedi-Arabië – voor een weekend van vrijdag tot zaterdag.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn de eerste golfstaat die hun werkweek naar westerse normen aanpassen. Dat is niet geheel verrassend aangezien de VAE in het verleden hun cultuur ingrijpend veranderde om expats in het land te plezieren. Zo laat de golfstaat sinds vorig jaar de vrije verkoop van alcohol toe en moeten koppels niet langer getrouwd zijn om samen te wonen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20