Het Verenigd Koninkrijk waarschuwt voor sancties tegen Russische elite als Poetin Oekraïne binnenvalt

Het Verenigd Koninkrijk heeft er bij Rusland op aangedrongen om Oekraïne niet binnen te vallen. “Indien de Russische president Vladimir Poetin zo’n actie zou ondernemen, is het Westen bereid om vergaande sancties te nemen tegen de Russische elite“, waarschuwt het Verenigd Koninkrijk.

De spanningen tussen Rusland en het Westen lopen nog altijd hoog op. De afgelopen weken zijn er al meerdere pogingen ondernomen om de gemoederen te bedaren, maar zonder resultaat. Volgens Edward Lucas, Rusland-expert en Poetin-biograaf is de tijd van praten zelfs voorbij. “We zijn veel te toegeeflijk geweest. Het Westen moet nu een verenigd front vormen tegen Moskou”, zei hij onlangs.

Zware sancties tegen Russische elite

De Westerse leiders zijn vorige week samengekomen om nieuwe sancties tegen Rusland te bespreken indien Poetin beslist om Oekraïne binnen te vallen. De Britse premier Boris Johnson zei na afloop dat de sancties “zwaarder dan ooit” zullen zijn. Hij liet toen doorschemeren dat Rusland mogelijk zal worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT.

Het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag Rusland nogmaals opgeroepen om zijn buur niet binnen te vallen. Indien het Kremlin alsnog beslist om over te gaan tot zo’n actie, zullen wij (het Westen) niet twijfelen om sancties te nemen tegen de Russische elite, in het bijzonder zij die dicht bij Poetin staan.

“De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben een lijst opgesteld van Russische elites die nauwe banden hebben met Poetin. We kunnen die groep mensen met sancties treffen indien het tot een gewapend conflict komt in Oekraïne”, laat een functionaris van de Britse regering weten aan het persagentschap Reuters.

“Averechts effect”

Volgens Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zullen dergelijke sancties een averechts effect hebben. “Dit is een aanval op Russische bedrijven. Daarmee raken ze uiteindelijk ook de Britse bedrijven en westerse aandeelhouders”, aldus de woordvoerder.

Peskov voegt er wel aan toe dat een aanval van een bepaald land op Russische bedrijven kan leiden tot vergeldingsmaatregelen. “Deze maatregelen zullen zo nodig worden opgesteld op basis van onze belangen”, benadrukt hij.

Oekraïne juicht hoe dan ook de harde taal van het Verenigd Koninkrijk toe. Volgens dat land zijn dergelijke sancties zeer belangrijk om overhaaste beslissingen van de Russische elite af te schrikken. “Wanneer Russische hoogwaardigheidsbekleders beseffen dat ze riskeren hun bezittingen, onroerend goed en geld in het buitenland te verliezen, zullen de heethoofden in het Kremlin misschien afkoelen”, klinkt het bij monde van Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

Tot op vandaag blijft Rusland volhouden dat het geen plannen heeft om Oekraïne binnen te vallen. Volgens de Russische autoriteiten is het het Westen dat olie op het vuur gooit. “Als er een oorlog komt, zal het niet onze schuld zijn”, zei Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, onlangs.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.