Het vaccinatieprobleem in Brussel blijft maar etteren

Gert Van Assche, hoofdarts van het UZ Leuven, was vanmorgen bijzonder fel op Radio 1. Immers: de ziekenhuizen moeten opnieuw 25 procent van hun bedden gaan voorbehouden voor Covid-patiënten. En dat bedreigt meteen de reguliere zorg, die moet uitgesteld worden in sommige gevallen.

  • Daarbij wordt steeds vaker in de richting van Brussel gewezen, waar een boel patiënten vandaan komen om dan in Vlaanderen behandeling te krijgen. Voor Van Assche is de maat vol: “De toename van ernstig zieke Covid-patiënten in bepaalde regio’s zoals Brussel was volgens ons te vermijden. En dit heeft grote gevolgen voor de overgrote meerderheid van gevaccineerde landgenoten.”
  • “Vlaanderen is wereldkampioen in vaccinatiegraad. We mogen toch minstens ook verwachten dat dit in de rest van het land ook toeneemt. Als dat niet lukt met een vriendelijk verzoek, dan zal een verplichting uiteindelijk toch moeten”, zo stelt hij onomwonden.
  • Dat verplicht vaccineren wint ondertussen politiek terrein: PS en cdH zijn al langer voorstander, en gisteren leek MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zo’n verplicht vaccin te prefereren boven de invoer van de coronapasjes in Brussel.
  • Die beslissing lijkt ondertussen wel onvermijdelijk, al komt ze traag: Brussel zou de Covid-pas voor de horeca en het culturele leven gaan invoeren. Die methode hielp fors in Frankrijk en Italië om hun bevolking te duwen richting veel hogere vaccinatiegraden.
  • In Brussel was het niemand minder dan Alain Maron (Ecolo), die als minister van Volksgezondheid in Brussel verantwoordelijk is voor de gefaalde vaccinatiecampagne, die gisteren leek terug te komen op die aanpak. Zijn kabinet stelde plots de invoering van de coronapas in vraag.
  • Opvallend, omdat onder meer Open Vld, met boegbeeld Sven Gatz in Brussel, de bocht wel al genomen heeft, en die aanpak verdedigt. Ondanks de snoeiharde kritiek van zusterpartij MR en de algemene huivering vanuit moederpartij Open Vld over de ‘pasjesmaatschappij’.
  • Vanmorgen op de RTBF nuanceerde Maron dat het moet worden bekeken waar er precies een coronapas nodig is. Hij wil het onder meer in het nachtleven wel willen invoeren, maar niet op café. Dat leidt tot ergernis bij zijn coalitiepartners, niet voor het eerst. Bovendien zegt het veel over de bestuurlijke zwakte van de Brusselse regering, die er zelfs in dit dossier maar niet in slaagt om de zaak kordaat en krachtig in handen te nemen, en tot actie over te gaan.
Meer