Het succes-syndroom: steeds meer managers weigeren promotie

In vele bedrijven vindt men niet alleen werknemers die elke betrokkenheid met de organisatie hebben verloren, maar moet vaak worden vastgesteld dat ook managers mentaal hebben afgehaakt. Deze gedemotiveerde kaders kunnen niet altijd gemakkelijk worden geïdentificeerd, maar kunnen de onderneming zware schade toebrengen.

Dat schrijven de Gilles Le Gendre en Raphaële Rabatel, adviseurs bij bedrijfsconsulent Company Doctors, in een column voor de Franse krant Les Echos. “De bedrijven mogen niet licht over het probleem van de gedemotiveerde managers, die vooral in de middenkaders kunnen worden teruggevonden, stappen,” zeggen Le Gendre en Rabatel. “De passiviteit van deze groep kan zware gevolgen hebben. Deze managers blijven liever onder de radar dan het risico te lopen afgestraft te worden omdat ze hun nek hebben uitgestoken.”

Verwachtingen

Een studie van Rob Cross, Reb Rebele en Adam Grant, arbeidsspecialisten aan de Harvard University, geeft aan dat het probleem moet worden benaderd als een successyndroom. “Naarmate een manager beter presteert, wordt hij immers aan steeds zwaardere verwachtingen onderworpen,” benadrukken zij. “Dat verband dreigt een vicieuze cirkel te zullen worden, tot het slachtoffer beslist uit te stappen.” De eerste alarmsignalen moeten volgens Le Gendre en Rabatel worden onderkend wanneer een manager verdere promotiekansen afwimpelt. “Die beslissing kan immers een teken zijn dat de betrokkene – ongeacht de hogere status en de verbeterde verloning – de bijkomende verantwoordelijkheden, werkdruk en stress niet meer blijkt te kunnen verteren,” waarschuwen ze. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20