“Het risico van een Russische invasie in de Baltische staten is reëel”

Sir Richard Shirreff is een gepensioneerde generaal van het Britse leger die tussen 2011 en 2014 de functie van opperbevelhebber van de NAVO in Europa heeft bekleed. Sinds hij uit het actieve leven is teruggetreden, werkt hij nog steeds als consultant en heeft hij een boek geschreven, uitgebracht in 2016, getiteld 2017: War with Russia: An Urgent Warning from Senior Military Command. Een gedeeltelijk gefictionaliseerd boek dat suggereert dat Rusland gemakkelijk de drie Baltische staten zou kunnen binnenvallen, dat een oorlog tussen Rusland en de NAVO mogelijk zou zijn, en dat sterk impliceert dat Shirreff het militaire opperbevel en de regeringen incompetent vindt om een passend antwoord te formuleren.

Het is een scenario dat de voormalige generaal steeds geloofwaardiger vindt in de huidige context van conflict tussen Rusland en Oekraïne, zoals hij toevertrouwde tijdens een exclusief interview met de Zweedse televisiezender SVT afgelopen zondag.

“Het is voelbaar. De intentie van Poetin is vanaf het begin duidelijk geweest”, zegt Richard Shirreff. “Hij heeft immers gezegd dat de meest geschikte veiligheidsregeling voor Europa een nieuw Jalta is, wat ik zo interpreteer dat hij de Russische heerschappij in de voormalige republieken van de Sovjet-Unie wil herstellen. En zoals we weten, zijn Estland, Letland en Litouwen voormalige republieken van de Sovjet-Unie.”

Russische minderheden als voorwendsel

De voormalige hoge NAVO-officier meent ook dat Vladimir Poetin over een paard van Troje beschikt dat hem, ook al steunt dat hem niet noodzakelijk, een perfect voorwendsel biedt om in te grijpen: de Russische minderheden die in de drie Baltische republieken aanwezig zijn.

In Estland maken de Russen 24 procent van de bevolking uit, in Letland is dat 25,4 procent. In Litouwen vertegenwoordigen zij ongeveer 5 procent van de bevolking. Toch heeft de Poetin zich herhaaldelijk opgeworpen als beschermer van alle Russische minderheden die sinds de val van de Sovjet-Unie in andere landen zijn achtergebleven. Een retoriek die zou kunnen uitgroeien tot die van het verenigen van alle etnische Russen onder dezelfde vlag, aldus de voormalige legerofficier.

Shirreff sluit een Russische invasie in Polen of andere Oost-Europese landen ook niet uit, aldus Euractiv. Deze vrees wordt steeds groter in deze landen aan de oostflank van de NAVO. “Als je het vanuit een breder perspectief bekijkt, worden alle Oost-Europese landen die ooit deel uitmaakten van het Warschaupact en nu deel uitmaken van de NAVO, bedreigd. Daarom moet de NAVO bereid zijn om elke vorm van aanval op een van haar lidstaten te ontmoedigen”, concludeerde de voormalige Britse generaal.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20