Het ontslag van Conner Rousseau staat in schril contrast met de aanpak van Sihame El Kaouakibi

Het ontslag van Conner Rousseau staat in schril contrast met de aanpak van Sihame El Kaouakibi
Conner Rousseau (Vooruit) en Sihame El Kaouakibi – JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP & JONAS ROOSENS/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Voormalig voorzitter van Vooruit Conner Rousseau stopt nu ook als Vlaams Parlementslid, om aan zichzelf te werken. Zijn beslissing staat in schril contrast met die van Sihame El Kaouakibi, die bleef zitten.

  • Rousseau kondigde zijn ontslag zelf aan op z’n Instagram. Hij haalt aan dat hij aan zichzelf wil werken, maar niet op kosten van het parlement. Rousseau stopte al als voorzitter van de socialistische partij, nadat hij in opspraak was gekomen na racistische uitspraken op café in Sint-Niklaas.
  • Ik ga aan mezelf werken. Maar dat wil ik niet doen op kosten van het parlement. Daarom deze keuze”. Hij spreekt van een “moeilijke beslissing”, die hij “na lang nadenken” heeft genomen. Verder haalt hij aan dat de situatie rond zijn persoon “een droom (was) die de laatste maanden een nachtmerrie werd”.
  • Bij zijn vertrek als partijvoorzitter sprak hij nog over dat “het gedoe rond mijn persoon te veel afleidt van de essentie”. Een soortgelijke boodschap herhaalt hij nu: “Ik hoop dit nu achter me te laten. En hoop dat iedereen dit kan doen. Het is tijd om het terug over de problemen van de mensen te hebben. Over de zaken die er echt toe doen. En ik hoop dat mijn vertrek daarin kan helpen.” In zijn Instagram-post haalt hij aan dat hij voorlopig opdrachten als zelfstandige zal uitvoeren, op zijn eigen tempo.
  • Bronnen binnen Vooruit blijven voorlopig op de vlakte over de toekomst van Rousseau. Wel is bij intimi te horen dat de voormalige voorzitter een hevige mentale klap heeft gekregen en voorlopig echt weg wil blijven uit het gewoel en de spanning van de Wetstraat. 
  • Zo blijft de kwestie van het lijsttrekkerschap voor Oost-Vlaanderen op de Vlaamse lijst voor de verkiezingen van 2024 ook open. Normaal zou Rousseau die lijst trekken, maar recenter gaf hij aan daar niet meer op te azen. “Het ligt nog helemaal open, en in feite is er geen enkele reden om daar overhaast in te werk te gaan”, zo is binnen de partij te horen aan de top. Vooruit heeft tijd tot zeker maart en zelfs april, voor het echt iets moet beslissen. “We gaan zeker niets overhaast doen.”
  • “De Oost-Vlaamse afdeling heeft uitstel gevraagd tot na nieuwjaar over de lijstvorming. We hebben die gegeven. Conner heeft zelf tijd en rust gevraagd, wij zullen die vanuit de partij in elk geval geven”, zo reageerde voorzitter Melissa Depraetere (Vooruit) op Radio 1.

Opvallend: Rousseaus aanpak staat in schril contrast met die van Sihame El Kaouakibi.

  • Meer dan twee jaar daagde Vlaams Parlementslid El Kaouakibi niet op, bij zittingen plenair of in commissie van het Vlaams Parlement. Al die tijd bleef haar loon doorlopen, wat tot hevige kritiek leidde. Daarbij besliste het Parlement finaal zelfs de reglementen wat te wijzigen, waardoor langdurig afwezige Parlementsleden loon moeten inleveren.
  • De facto kreeg El Kaouakibi dat loon ook niet op haar rekening: er is door het gerecht bezwarend beslag gelegd op haar inkomen als Parlementslid. Er loopt immers een strafzaak tegen het voormalige liberale Parlementslid, wegens honderdduizenden euro’s fraude met subsidies. 
  • De manier waarop Rousseau nu ontslag neemt, heeft zonder twijfel met de commotie en verontwaardiging in de zaak-El Kaouakibi te maken
  • Die kondigde overigens in september van dit jaar een “comeback” aan, ze zou voortaan aan de debatten deelnemen en “haar stem laten horen”, zo kondigde ze groots aan. Daarbij eiste ze meteen ook twee parlementaire medewerkers, waar ze juridisch gezien recht op heeft. Het Vlaams Parlement wilde die eerst niet toekennen, wegens haar manifeste afwezigheid. 
  • Finaal haalde ze twee medewerkers, oud-Open Vld’ers, binnen in haar “team Krullie”. Deze week won ze ook zoals verwacht de rechtszaak daarover tegen het Parlement, en kreeg ze één euro symbolische schadevergoeding toegekend. Zelf vroeg ze 3.400 euro.
  • Overigens is van een Parlementaire comeback in werkelijkheid geen sprake: welgeteld twee keer daagde El Kaouakibi ondertussen op voor een plenaire zitting, daarna niet meer. Ook het onderwijsdebat, nochtans haar zelfverklaarde specialiteit qua onderwerp, liet ze gisteren aan zich voorbij gaan.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.