Het is meer dan 20 graden op Antarctica

Wetenschappers beschrijven de 20,75 graden Celsius gemeten op Seymour Island als ‘niet te geloven’ en ‘abnormaal’.

Op een eiland in het zuidpoolgebied is donderdag een temperatuur waargenomen van boven de 20 graden, de hoogste temperatuur ooit gemeten in de grootste opslagplaats van ijs ter wereld. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De wetenschappers, die de data van afgelegen meetstations om de drie dagen verzamelen, beschrijven het nieuwe record als ongelooflijk en abnormaal: ‘Er is al langer een trend van opwarming in de regio, maar zoiets heb ik nog nooit gezien’, aldus een Braziliaanse wetenschapper van het project Terrantar.

Dat onderzoek meet de impact van de klimaatontwrichting op permafrost. Dat is de ondergrond in de poolgebieden die nooit helemaal ontdooit, een belangrijke temperatuurregelaar voor de planeet.

In die regio, West-Antarctica, werd het sinds 1850 bijna 3 graden warmer, een van de snelste temperatuurstijgingen op aarde.

Het zuidpoolgebied slaat zo’n 70 procent van de wereldvoorraad aan zoetwater op in de vorm van sneeuw en ijs. Volgens de Amerikaanse Nationale Academie der Wetenschappen (NAS) smelt Antarctica vandaag zes keer sneller dan veertig jaar geleden.Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20