Vorige week verloor het aandeel Siemens Energy bijna 35 procent na de aankondiging van een zoektocht naar garanties van de Duitse overheid ter waarde van 15 miljard euro. Investeerders zagen dit als een teken van een bedrijf in nood. Gewezen CEO Joe Kaeser stelde maandag gerust door te verklaren dat Siemens geen behoefte heeft aan liquiditeit, maar aan garanties voor leningen om sterke groei in de komende jaren te waarborgen.
Het hoofd van Siemens Energy stelt investeerders gerust, maar erkent de moeilijkheden van windenergie: “We hebben geen overheidsgeld nodig”

Waarom is dit belangrijk?
Duitsland bevindt zich midden in de energietransitie en vertrouwt sterk op hernieuwbare energiebronnen om zijn doelen te bereiken en het hiaat te vullen dat is ontstaan door de sluiting van kerncentrales. Het windenergiesegment kampt echter met aanzienlijke problemen, en dat geldt voor heel Europa.Herstel van Siemens Energy
In het nieuws: Joe Kaeser, de CEO van Siemens Energy van 2013 tot 2021, slaagde erin investeerders gerust te stellen.
- Het aandeel steeg vanochtend met bijna 17 procent, wat de grootste stijging in zijn geschiedenis betekende. Op moment van schrijven staat het aandeel nog steeds enkele procenten hoger.
- De afgelopen week was erg moeilijk na onthullingen over gesprekken tussen het energieconcern en de Duitse regering om 15 miljard euro aan garanties te verkrijgen. Het aandeel daalde vorige donderdag met bijna 35 procent. Over het hele jaar gezien is Siemens Energy met 50 procent gedaald.
- “Uiteraard heeft het bedrijf geen geld van de overheid nodig”, verklaarde Kaeser aan Welt am Sonntag. “Alle segmenten, behalve de windenergiesector, presteren goed, deels zelfs beter dan de concurrentie”, voegde hij eraan toe.
- Hij benadrukte verder: “Als je als investeerder ‘staatssteun’ leest, is paniek vaak het gevolg, zeker in een toch al zeer nerveuze markt. In werkelijkheid gaat het er vooral om hoe de enorme groeikansen op het gebied van windenergie en energietransport kunnen worden ondersteund, indien nodig met bestellingen als garantie.”
Siemens is niet Uniper
De essentie: er vinden inderdaad gesprekken plaats, maar waar gaan ze dan wel over?
- De markt reageert de afgelopen dagen nogal hysterisch. Elk slecht nieuws voor een bedrijf gaat gepaard met een zeer sterke correctie. Alstom, Worldline, Siemens en onlangs Sanofi kunnen daarover getuigen.
- Maar er zijn ook objectieve redenen. In het geval van Siemens Energy bedroeg het nettoverlies voor het boekjaar 2023 4,5 miljard euro. Het bedrijf verwacht zelfs een nog uitdagender boekjaar in 2024, vooral voor de windenergiesector.
- Toch zit het orderboek van Siemens vol met bestellingen ter waarde van 110 miljard euro. Daarom zoekt het bedrijf garanties van de staat voor leningen bij banken. Dit stelt Siemens in staat om haar projecten succesvol uit te voeren en haar klanten gerust te stellen.
- Met andere woorden, het gaat hier niet om een situatie zoals bij Uniper, een andere Duitse energiereus, die vorig jaar bijna failliet ging als gevolg van de gascrisis. Het gaat niet om liquiditeitsproblemen en kapitaalinbreng.
- Olaf Scholz, de Duitse bondskanselier, verklaarde dit weekend dat de onderhandelingen tussen Siemens Energy en de regering “zeer goed” verlopen. Dit is niet verwonderlijk. Voor Duitsland is Siemens Energy een cruciale speler in haar “energiewende“-beleid, de Duitse energietransitie. Robert Habeck (Groenen), minister van Economie, beschouwt Siemens Energy als een strategische partner en daarom zal het dienovereenkomstig worden ondersteund. (nd/cv)