“Het grootste risico bij cryptomunten is de boot missen”. Dat meent Matt Commyn, CEO van de grootste bank van de ‘Grote Vier’ van Australië, Commonwealth Bank (CBA).
De Commonwealth Bank of Australia blijft een van de meest enthousiaste banken in de sector als het op crypto-activa aankomt. De instelling is onder meer een partnerschap aangegaan met Gemini, de Amerikaanse opslaggigant voor digitale valuta, zodat haar klanten rechtstreeks vanuit hun banking-app Bitcoins en altcoins kunnen beheren.
Gevraagd op de tv-set van Bloomberg naar de veronderstelde belangstelling voor deze specifieke activaklasse, wees de CBA-baas er voorzichtig op dat de bank geen bijzondere mening heeft over de prijs of de prestaties van cryptoactiva.
“Wij denken dat het zeer volatiele en speculatieve activa zijn, maar wij denken niet dat deze opkomende sector en technologie op korte termijn zullen verdwijnen. We willen dit ecosysteem dus begrijpen en onze klanten een concurrerend aanbod doen, met de juiste (…) informatie over risico’s. Maar wij willen onze capaciteiten op dit gebied ontwikkelen”, verklaarde Comyn rustig. Hij bevestigde de sterke vraag van de klanten, en ook dat hij een enorm potentieel zag in mogelijke toepassingen op middellange termijn.
Deelnemen om te profiteren
De spectaculaire winsten van digitale activa, de toegenomen belangstelling van beleggers voor deze producten, het verschijnsel van de gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) en de geleidelijke intrede van traditionele instellingen op deze markt baren zorgen. Regelgevers over de hele wereld worstelen met de ontwikkeling van een regelgevend kader voor de industrie die op Bitcoin is gebaseerd.
“Maar wij willen deelnemen (aan de uitbreiding van deze industrie). We kennen de risico’s van deelname, maar we denken dat het grootste risico is om niet deel te nemen”, zei de CEO van de grootste bank van Australië.
Dubbelzinnigheid van de regelgeving
De toekomst van het financiële stelsel en van de munt staat op het spel”, vervolgde Matt Comyn. “En dat brengt natuurlijk fundamentele beleidskwesties met zich mee. Maar beleidsmakers worstelen nog steeds met het dilemma tussen technologische vooruitgang en consumentenbescherming. Innovatie moet worden gekoesterd en ondersteund, terwijl er ook voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.
Bovendien, zo wijst de Commonwealth-CEO, hebben de ongelooflijke groei van de cryptosector en de enorme financiële volumes die daarin circuleren, centrale banken ertoe aangezet om zelf digitale valuta’s te ontwikkelen.
“Nogmaals, dit is een ontwikkeling waar we graag deel van uitmaken. Wij denken dat het belangrijk is om capaciteit op te bouwen en de verschillende versies van de toekomst aan te sturen. Wij hopen daar een rol in te spelen”, besloot Comyn.
(am, lb)